България може да получи финансиране за модернизиране на енергетиката

05.04.2019 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Пакетът „Чиста енергия”, приет от Европейския парламент, беше представен на голям енергиен форум в Стара Загора, организиран от Института за енергиен мениджмънт
България може да получи финансиране за модернизиране на енергетиката
Снимка: БГНЕС

Пакетът „Чиста енергия”, приет от Европейския парламент, беше представен на голям енергиен форум в Стара Загора, организиран от Института за енергиен мениджмънт. С него Европейският съюз иска да постигне конкретни цели в подобряването на климата, като до 2030 г. въглеродният диоксид трябва да намалее поне 40%. Въвеждат се ограничения на емисиите от изкопаеми горива. Паралелно с това се цели да се подпомогне декарбонизацията на енергениката. В тази посока има финансови възможности, от които страната ни трябва да се възползва.

„Това се 310 млн., които са на разположение на 10 държави членки, сред които и България, така че българските специалисти ще имат възможност да проявят своята креативност и инициативност, за да се възползват от тези средства“, посочи Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София.

В хода на обсъждането на Многогодишната финансова рамка за следващия програмен период е обсъдено 25% от общия ѝ размер да бъдат за постигане на климатичните цели.

„Това означава 25 млрд. евро за постигане на климатичните цели, които си поставя Европейският съюз. Трябва да има специален фонд за гарантиране на справедлив преход“, каза Кристиан Руби, генерален секретар на Евроелектрик.

Енергийният форум ще продължи на 5 април с обсъждане на практическите проблеми на развитието на въгледобива от гледна точка на пакета „Чиста енергия”.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 11.07   1346 г. – Карл IV е избран за император на Свещената Римска империя. 1733 г. – Осветена е катедралата в Санкт Петербург, известна като Петропавловски събор...