Български пощи свалиха цените на паричните преводи

11.10.2024 | 11:00
по статията работи: econ.bg
Български пощи свалиха цените на паричните преводи в страната от 10 октомври. Обикновените преводи вече са по-евтини с до 8%, а експресните - с до 14%. Пари могат да се изпращат и получават във всички пощенски станции у нас
Български пощи свалиха цените на паричните преводи
Снимка: под лиценза на creative commons

Български пощи свалиха цените на паричните преводи в страната от 10 октомври. Обикновените преводи вече са по-евтини с до 8%, а експресните - с до 14%. Пари могат да се изпращат и получават във всички пощенски станции у нас, а пълна информация за цените компанията дава в онлайн калкулатора.

Чрез вътрешни пощенски парични преводи физически и юридически лица могат да превеждат суми на получатели (физически и юридически лица) в брой или по банкова сметка.

Вътрешните пощенски парични преводи са два вида – обикновени и експресни. И двата се приемат и изплащат във всички пощенски станции у нас, посочват от Български пощи.

Обикновените преводи се пренасят като пощенски пратки и се изплащат в пощенската станция, обслужваща адреса на получателя. Експресните преводи се извършват онлайн и могат да се изплащат във всяка пощенска станция, без значение за къде са адресирани.

За експресните преводи допълнително към цената за превод на сумата се заплаща цена от 1 лев, независимо от сумата на превода. Максималният размер на вътрешните пощенски парични преводи е 6000 лв.

Обикновените пощенски парични преводи могат да се изплащат и чрез превод по посочена банкова сметка на физически или юридически лица при заплащане на допълнителна цена от 0.60 лв. за тази услуга, независимо от преводната сума.

С пощенски паричен превод по банкова сметка могат да се заплатят местни данъци и такси, лични осигуровки, банкови и лизингови вноски, такси за документи за самоличност, глоби към КАТ, такси за свидетелства за съдимост и други.

Получателите на паричните преводи, с изключение на тези „До поискване”, се уведомяват с покана на адрес за постъпил на тяхно име обикновен или експресен паричен превод в пощенската станция.

Вътрешни обикновени и експресни парични преводи се изплащат на получателите или на упълномощени от тях лица срещу представяне на документ за самоличност.

Мястото на получаване е на гише в пощенската станция. Сумите за безкасов превод се превеждат по посочената от подателя банкова сметка на получателя (титуляра).

Получателят на обикновен или експресен паричен превод има право да получи превода си в срок от 20 дни от датата на издаване на превода. След изтичане на този срок преводът се връща на подателя, като срокът за изплащане на подател е 10 дни от датата на връщането.

След изтичане на срока на подателя неизплатен превод може да бъде изплатен на подател или получател до пет години след годината на издаване на превода при подаване на заявление за подновяване на срока и заплащане на съответната цена.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...