Пакет от 330 милиона евро за осигуряване на оборотни средства за кетъринг компаниите за закупуване на суровини за първите два-три месеца, когато започват да работят.
Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на среща в подкрепа на ресторантьорите в Гърция, които в продължение на пет месеца бяха затворени от властите.
Средствата са от европейски фонд, предназначен за периода 2021-2027 г. и се отнасят до малки и средни компании.
Размерът на помощта е седем процента от оборота през 2019 г., максималният размер е определен на 100 000 евро на компания и не подлежи на възстановяване, а едно от условията е, че през 2020 г. намаляването на оборота е било поне 30 процента спрямо година по-рано.
Гръцкият премиер на срещата с представители на заведенията за хранене каза, че целта на програмата е да се подготви за бъдещето, т.е. да получи подкрепа, когато започнат да работят отново.
Кафенета, ресторанти, таверни и други заведения за обществено хранене в Гърция са затворени от 3 ноември 2020 г. и според съобщенията те вероятно ще бъдат сред последните сектори, които ще започнат да работят като част от постепенното облекчаване на мерките.
Според гръцки медии заведенията за хранене биха могли да отворят най-рано преди Великден, но в зависимост от епидемиологичната картина в страната не е изключена възможността за отлагане на началото на работата за май, т.е. непосредствено преди откриването на туризма, предвидено за 14 май.
По време на първата карантина миналата година ресторантите бяха затворени за два месеца.