Данните за всяка обществена поръчка ще бъдат качени онлайн

31.10.2019 | 15:15
по статията работи: econ.bg
По този начин правителството прави още една крачка към въвеждането на системата за електронни обществени поръчки. Това е една от основните задачи пред вицепремиера Томислав Дончев в мандата на сегашното правителство
Данните за всяка обществена поръчка ще бъдат качени онлайн
Снимка: под лиценза на creative commons

Новият Регистър на обществените поръчки (РОП) ще съдържа електронна информация на всяка обществена поръчка. В нея ще се публикуват всички документи, свързани с поръчката, като договори, рамкови споразумения и анексите към тях, както и договори за подизпълнение. Това реши кабинетът на днешното си редовно заседание, след като одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки.

По този начин правителството прави още една крачка към въвеждането на системата за електронни обществени поръчки. Това е една от основните задачи пред вицепремиера Томислав Дончев в мандата на сегашното правителство. В началото на годината той заяви, че системата е вече готова и е в тестови режим.

"Първо ще присъединим някои министерства и агенции, за да я изпробват. Освен това са нужни няколко месеца за обучение на специалистите", каза през януари Томислав Дончев.

С промените в закона, считано от 1 януари 2020 г., се урежда по-ранното въвеждане на профилите на купувача на платформата. С това се цели да се съкрати времето и разходите на възложителите за поддържане на досегашните профили на купувача. За всички възложители остава задължението да поддържат тези профили до приключване на всички поръчки, открити преди 1 януари 2020 г.

В промените в закона е заложено още в РОП да се публикуват и поканите до определени лица за участие в обществените поръчки, а не само обявите за събиране на оферти. По този начин се разширявала публичността при възлагане на обществена поръчка.

Друга важна промяна при тези поръчки е подаването на Единния европейски документ за обществени поръчки вместо декларации, изготвени от възложителя. Така се уеднаквяват правилата за деклариране на обстоятелствата за личното състояние и съответствието с критериите за подбор при възлагане на поръчки, независимо от прилагания ред.

Предоставя се възможност на всички разпоредители с бюджет от по-висока степен, а не само първостепенните, да възлагат поръчките на подчинените си разпоредители с бюджет. Направена е и промяна, свързана с начина за изчисляване на прогнозната стойност на поръчките. Изискването за нейната актуалност вече ще се отнася към момента, в който възложителят решава да стартира възлагането на поръчка, а не към конкретна фиксирана дата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...