Европарламентът иска създаването на европейска финансова полиция

27.03.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Европейският парламент прие подробен план за по-справедлива и ефективна данъчна система и за борба с финансовите престъпления, предаде пресслужбата на институцията
Европарламентът иска създаването на европейска финансова полиция
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие подробен план за по-справедлива и ефективна данъчна система и за борба с финансовите престъпления, предаде пресслужбата на институцията.

Предложенията, приети с 505 гласа "за", 63 гласа "против" и 87 гласа "въздържал се", бяха подготвени в рамките на една година от Специалната комисия на европарламента за финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци (TAX 3). Те обхващат преразглеждането на системата за борба с финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци. Целта е подобряване на сътрудничеството във всички области между големия брой компетентни органи така и установяване на нови органи на ниво ЕС и в световен план.

Препоръките и забележките на европарламента включват:

- Европейската комисия трябва незабавно да започне работа по предложение за създаване на Европейска финансова полиция и звено за финансово разузнаване.

- Създаване на контролен инструмент в ЕС за борба с прането на пари.

- Установяване на междуправителствен данъчен орган в рамките на ООН.

- Има липса на политическа воля в държавите членки за справяне с данъчните измами/избягването на данъци и финансовите престъпления.

- Седем страни от ЕС (Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта и Холандия) показват характеристики на данъчни убежища и улесняват агресивното данъчно планиране.

- Схемите за златни визи и паспорти постепенно трябва да бъдат прекратени, като предлаганите от Малта и Кипър създават висок риск за общия стандарт за предоставяне на информация.

- Критика към Дания, Финландия, Ирландия и Швеция за продължаващите възражения срещу системата за данък върху цифровите услуги.

- Схемата за измами cum-ex ясно показва, че многостранните, а не двустранните данъчни споразумения са перспективата за пътя напред.

- Лицата, подаващи сигнали за нередности, и разследващите журналисти трябва да бъдат много по-добре защитени и трябва да се създаде фонд на ЕС за подкрепа на разследващи журналисти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?!
На този ден 09.06   68 г. – Римският император Нерон извършва с помощта на секретаря си самоубийство, за да не претърпи унижението от бичуване, което го очаква след загубата на...