Европейската комисия предлага въвеждането на регулации за криптовалутите

25.09.2020 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Европейската комисия за пръв път предлага в Европейския съюз да бъде въведено законодателство за криптовалутите – цифрово изразени ценности или права, които могат да се съхраняват и продават в електронен вид
Европейската комисия предлага въвеждането на регулации за криптовалутите
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската комисия за пръв път предлага в Европейския съюз да бъде въведено законодателство за криптовалутите – цифрово изразени ценности или права, които могат да се съхраняват и продават в електронен вид.

„Имаме предложение за криптоактиви, насочени към това, да позволят на компаниите да използват възможностите, предлагани от такива активи, но така, че да намалят рисковете за инвеститорите и да запазят финансовата стабилност“, каза на пресконференция изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

“Регламент на пазарите на криптоактиви (MiCA) според мнението на ЕК ще стимулира иновациите, при това запазвайки финансовата стабилност и защитавайки инвеститорите от рисковете. Това ще даде юридическа яснота и определеност на емитентите и доставчиците на криптоактиви“.

Новите правила ще позволят на оператори, упълномощени в една държава-членка на ЕС да предоставя свои услуги на цялата територия на съюза“ (паспортизация).

Защитните мерки включват изисквания и достатъчност на капитала, финансово обезпечени безопасни активи, задължителна процедура за подаване на жалби, достъпна за инвеститорите и дава на инвеститорите по отношение на емитента. За емитентите на големи криптовалути, обезпечени с активи ще бъдат предявени по-строги изисквания.

Европейската комисия предлага също така пилотен режим за пазарна инфраструктура за тези, които искат да се опитат да търгуват и да извършват трансакции с финансови инструменти под формата на криптоактиви.

Пилотният режим представлява сам по себе си  т.нар.  подход на „пясъчници“ или контролируема среда, която позволява временно отстъпване от съществуващи правила. Той ще даде възможност на компаниите да тестват на практика съществуващите правила и да разберат повече за това как те работят. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...