За осма година възрожденският град Елена ще посрещне хиляди гости за Празника на Еленския бут. Майсторите балканджии днес и утре ще демонстрират кулинарното си изкуство, предаде БНР.
Гост на празника ще бъде министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, а участие в него ще вземе заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.
Повече от 1000 еленски бута са приготвили за гостите си домакините.
Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо, балканджиите имат и тънкости за неговото приготвяне, разказва еленчанинът Антон Антонов.
„Изрязва се бутът и се поставя в постави. Осолява се хубаво и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се със зелева чорба и се слага да съхне“., посочва той.
Еленските майстори ще представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка, а концерти ще изнесат Берковската духова музика, народни оркестри от страната и еленските самодейни състави.