Започва изкупна кампания на тютюн реколта 2018 в България

13.11.2018 | 11:10
по статията работи: econ.bg
От две седмици върви изкупуването на тютюн от едролистната сортова група „Бърлей“, на който производството за реколта 2018 ще възлезе на около 1 150 т.
Започва изкупна кампания на тютюн реколта 2018 в България
Снимка: БГНЕС

Последните промени в метеорологичната обстановка в страната и оптималната атмосферна влага през изминалата седмица позволиха на тютюнопроизводителите да започнат заготовка на тютюневата суровина реколта 2018 от двете ориенталски групи дребнолистен тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“.

От общо 31 търговски дружества и субекти с издадено от МЗХГ Разрешение за изкупуване, 7 от тях са сключили предварителни договори със земеделските стопани или са в готовност да сключат такива на място. Амбалажът вече е раздаден в тютюнопроизводителните райони, експерти – оценители са обходили стопанствата с цел организиране и даване старт на изкупуването. По данни на НАТ-2010 и мн. др. източници, очаква се от настоящата стопанска година да бъдат реализирани близо 5 750 т Басми и около 900 т Каба Кулак.

От две седмици върви изкупуването на тютюн от едролистната сортова група „Бърлей“, на който производството за реколта 2018 ще възлезе на около 1 150 т. Интерес към сорта проявяват 3 търговски оператори. Очаква се до края на месец декември да са реализирани над 80 % от суровината.

При втората едролистна сортова група „Виржиния“ също има продадени количества, като при нея изкупуването тече почти целогодишно заради по-механизираната технология на сушене. Предвижда се обемите от сорта да бъдат около 3700 т. Очакванията за сектор Тютюн са от четирите сортови групи от реколта 2018 в България, да бъдат произведени общо между 11 000 -13 000 т тютюнева суровина, което е спад с близо 21% в сравнение с предходният стопански цикъл от 2017 г. 

Актуализиране на енергийната стратегия на България ще се обсъжда в Министерството на енергетиката

Предложения за актуализиране на енергийната стратегия на България ще бъдат обсъдени на работна среща в  Министерството на енергетиката. В дискусията ще участват министър Теменужка Петкова, работодателски организации, синдикати, енергийни експерти. Необходимостта за промяна на документа е свързана с изпълнението на дейности от ключово значение за развитието на газопреносната инфраструктура в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....