За предимствата и ползите от използването на Eлектронен подпис

10.10.2016 | 10:45
по статията работи: econ.bg
Електронните ви трансакции имат същата законова сила, както подписаните саморъчно документи на хартиен носител
За предимствата и ползите от използването на Eлектронен подпис

Днес съвременните технологии предлагат все повече възможности за улеснение по отношение на банкирането и управлението на личните или бизнес средства.Знаете ли колко много са електронните услуги за бизнеса, които са достъпни, дори задължителни, за ползване с квалифициран електронен подпис (КЕП)? 

Той е инструмент, който ни позволява да използваме интернет банкиране за извършване на платежни операции бързо, удобно и сигурно. С него можем да подписваме и подаваме определени документи от всяко удобно за нас място, независимо дали сме в офиса, вкъщи или на път.

КЕП дава високо ниво на сигурност на комуникацията в интернет, при нареждане на банкови преводи или при изпращане на документи, защото данните му са гарантирани посредством публичен и частен ключ, както и устройството за сигурното му съхранение, което е защитено чрез персонален ПИН и ПУК код.

С квалифицирания електронен подпис:

• електронните ви трансакции имат същата законова сила, както подписаните саморъчно документи на хартиен носител;

• получавате гаранция, че съобщението ви не е променено при предаване;

• знаете със сигурност с кого кореспондирате;

• можете защитено да изпращате конфиденциална информация;

• получавате гаранция за авторството на направеното изявление.

Πoщeнcĸa бaнĸa, в тяcнo cътpyдничecтвo cъc „Cиcтeмa зa eлeĸтpoнн иплaщaния Бългapия/CEΠ Бългapия“ AД, пpeдлaгa квaлифициpaн eлeĸтpoнeн пoдпиc, c който пoтpeбитeлитe мoгaт дa yдocтoвepят caмoличнocттa cи пpи дocтъп дo peдицa eлeĸтpoнни ycлyги, при подписване на банкови трансакции, електронни документи, договори, електронна поща и др.

Удобства за гражданите:

Увеличава се броят на електронните услуги за граждани, предлагани от общините в България. Вече не е нужно да пътувате до общината по местоживеене и да чакате на дълги опашки, за да ви издадат удостоверение за: раждане, сключен граждански брак, семейно положение, постоянен адрес, данъчна оценка на недвижим имот и незавършено строителство, наличие или липса на задължения по Закона за местните данъци и такси, и други такива услуги, броятна които се расте непрекъснато. В единния портал за електронни административни услуги бързо и лесно ще намерите информация за институциите и електронните услуги в България. За да ползвате електронни административни услуги, е необходимо да имате активна регистрация в портала. Детайлна информация за електронните услуги на общините има и на техните интернет страници. 

А знаете ли, че всеки български гражданин има електронно здравно досие, в което се съхранява информация за избрания личен лекар и извършените и отчетени от него дейности, лекарите специалисти, денталните специалисти, болничните заведения, лабораториите и аптеките?Електронното здравно досие е достъпно за преглед от всяко здравноосигурено лице, посредством Квалифициран електронен подпис в Персонализираната информационна система (ПИС) на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) -https://pis.nhif.bg/

Удобства за бизнеса:

Освен, че пести време и усилия при онлайн банкиране, все по-налагаща се на пазара практика е чрез електронния подпис да се: подава годишната декларация към Националната агенция на приходите и Националния осигурителен институт, както и  да се попълват справки за ДДС, да се получават такива за здравно и социално осигуряване, да се подават митнически декларации, годишни финансови отчети към Националния статистически институт или документи към Комисията за защита на личните данни и Комисията за финансов надзор. Могат да се подадат дистанционно заявление до Търговския регистър за вписване на нова фирма,за промяна на данните на съществуваща, както и да се проверят и качените документи за всяка от тях.

Освен лекари, магистър-фармацевти, стоматолози, адвокати, директори на училища и счетоводители, от предимствата на електронния подпис се възползват всички фирми, производители на вино, регистрирайки се в Агенцията по лозата и виното, фирмите, занимаващи се с електро-енергийна ефективност, военните подразделения. Все повече портали за електронни административни услуги на министерствата работят ефективно, предлагайки голямо разнообразие от услуги за бизнеса, които могат да бъдат достъпени посредством електронния подпис. Например Министерството на околната среда и водите дава възможност за достъп на клиентите си до обществена информация, както и издаване на разрешителни за износ и внос, сертификати за произход и т.н.

Често, освен сигурен и лесен достъп до информация и заявяване на услуги, таксите на институциите за извършените услуги за граждани и фирми са редуцирани, в случай че се предоставят по електронен път. Например вече не е нужно да губите време, за да посетите съда при нужда от свидетелство за съдимост. Не е нужно да се редите на опашки за подаване на заявление, за плащане на такса за издаване или за получаване на документа.

Няма нужда от предоставяне на Акт за раждане и посочване на причина за издаване. Можете да заявите своето електронно свидетелство за съдимост от своя компютър, в рамките на 3 минути, при облекчена процедура и освен това таксата Ви е намалена с 50% и е в размер само на 3 лв. Електронното свидетелство за съдимост има същата правна стойност като свидетелството за съдимост, издавано до момента на хартиен носител и срокът му на валидност е 6 месеца, считано от датата на неговото издаване.

Този документ може да се използва многократно от титуляра чрез код за достъп до системата, за разлика от хартиения документ, който служи за конкретната цел.С подписването на договор, при всяка спечелена обществена поръчка се прилага свидетелство за съдимост на управителя на фирмата. За физическите лица документът се изисква при започване на нова работа, при записване за различни видове курсове, за получаване на определени разрешителни. 

 

Повече информация за предимствата и ползите от употребата на електронен подпис може да се намерят ТУК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 24.05   1798 г. – Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. – Американският колесен параход "Савана" се отправя на път за Европа и става...