За 7 години площите с биокултури в България са се увеличили над 6 пъти

15.07.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Биоземеделието е приоритетен сектор за подпомагане по инвестиционните мерки по Програмата за развитие на селските райони, посочват от министерството
За 7 години площите с биокултури в България са се увеличили над 6 пъти
Снимка: под лиценза на creative commons

Сертифицираните площи за отглеждане на биологични култури през последните 7 години са се увеличили над 6 пъти. Към 2018 г. площите в система на контрол са 162 332 ха, а към 2011 г. те са били 26 622 ха. България разполага с подходящи почвени и климатични ресурси за развитие на биоземеделие, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

От 2015 година България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС, което прави възможно производството на биовино, посочват от ведомството.

Страната ни е сред лидерите в Европа по отношение на брой пчелни кошери, отглеждани в съответствие с методите на биологичното земеделие. Към 2011 г. броят им е 58 855, а през 2018 г. нараства четири пъти и достига до 265 069.

За две години – от 2016 до 2018 г., се отчита ръст и при засадените площи с роза и лавандула, съответно към 2018 г. те са 2255 ха и 7021 ха. България е най-големият производител на биологично розово и лавандулово масла в света.

От министерството отчитат, че се разраства производство и на други разнообразни биологични етерични масла като масло от маточина. Това определя страната като ключов производител с традиции в производството на суровини за биокозметиката.

Биоземеделието е приоритетен сектор за подпомагане по инвестиционните мерки по Програмата за развитие на селските райони. От началото на 2007 г. до момента по програмата са изплатени около 150 млн. евро, основно за проекти за модернизация на биологичните земеделски стопанства, следвани от проекти на млади фермери, малки стопанства и проекти за преработка на биосуровини.

Министерството е изготвило Национален план за действие за развитие на биологичното производство за периода до 2027 година.

Предвижда се тази година да бъде създадена дирекция "Биологично производство" в министерството. Сред целите са още включване на схеми и мерки за подпомагане на ферми, които не отговарят на критериите за подпомагане по мярка 11 "Биологично производство" по програмата.

Предвижда се 30% от тях да бъдат подпомагани по такива схеми. От министерството ще работят за създаване на условия за устойчивост на малките и семейни биологични стопанства чрез насърчаване сдружаването на производителите. Сред другите цели са включване на биопродукти в схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

Предвижда се ежегодно участие на биологични стопанства в схемите за времена заетост на работници в тях. Създават се възможности и за безплатни консултантски услуги и професионално обучение за биофермери по мерките по програмата в началото на новия програмен период.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 07.08   626 г. – Завършва десетдневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, прабългари и други народи. 936 г. – Отон I става германски...