Наредба предлага по-лесна регистрация на дружества с нестопанска цел като мярка срещу кражбите на фирми

27.07.2017 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Тава са част от промените в Наредбата за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър, която Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане днес
Наредба предлага по-лесна регистрация на дружества с нестопанска цел като мярка срещу кражбите на фирми
Снимка: БГНЕС

Намаляване на административната тежест при регистрация и пререгистрация на фондации и сдружения с нестопанска цел, ограничаване на възможността за представяне на неистински документи за промяна на обстоятелства за търговските дружества и обявяване на съдебни актове по производствата по стабилизация на търговци, изпаднали в неплатежоспособност. Тава са част от промените в Наредбата за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър, която Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане днес, съобщи пресцентърът му.

С предложените изменения се доразвиват принципите, залегнали в регистърната реформа, с която регистрацията на юридически лица с нестопанска цел се извежда като правоохранителна дейност от съдебната система и се включва в Единния регистрационен център на юридическите лица, изграждан от Агенция по вписванията.

Последните приети изменения на Закона за юридическите лица с нестопанска цел предвиждат от 1 януари 2018 г. те да могат да подават по интернет заявленията си за вписване, пререгистрация, промяна на управител, адрес и др. Освен това фондациите и сдруженията, които искат да подават заявленията си на хартия, ще могат да ползват всяка една от 27-те служби по регистрация на Агенцията по вписванията в страната независимо от тяхното седалище.

В същото време отпада задължението да се прави отделна регистрация и в регистър БУЛСТАТ, тъй като между двата регистъра ще бъде създаден автоматичен двустранен обмен на данни.

Наредбата се синхронизира и с последните промени в Търговския закон, които целят ограничаване на кражбите на фирми. Тя урежда и задължението за нотариална заверка на подписите на протоколите от общите събрания на съдружниците, договорите за прехвърляне на дружествени дялове и договорите за прехвърляне на търговско предприятие.

Новите текстове обезпечават преминаването на дейността на Централния регистър на особените залози от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията и уреждат цялостната електронизация на регистъра на особените залози с цел предоставяне на електронни услуги.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 10.04   879 г. – Луи III става крал на западните франки. 1710 г. – В Англия влиза в сила приетият през 1709 г. първи в света закон за авторското право. 1790 г....