От бранша предлагат държавата да осигури ваучери за почивки и здравна превенция

02.08.2024 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предлага от няколко години като най-работещата в кризата мярка, да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат такива за храна и отделно за почивка
От бранша предлагат държавата да осигури ваучери за почивки и здравна превенция
Снимка: под лиценза на creative commons

Близо 1 милион българи не могат да си позволят заслужен отдих през годината, тъй като средствата им не стигат, за да си осигурят едноседмична ваканция, стана ясно от проучване на Европейския синдикален институт. Още от 2020 г. насам Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) нееднократно алармира за тази тенденция и предлага държавнически решения каквито например предприе съседна Гърция.

През тази година южната ни съседка държавата раздаде ваучери за ваканция на 300 хиляди гърци и постоянно пребиваващи чужди граждани в страната, а програмата „Почивка за всеки“ бе на стойност 50 млн. евро.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага от няколко години като най-работещата в кризата мярка, да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат такива за храна и отделно за почивка, като тази сума да бъде заложена в държавния бюджет. Ако обхвата на ваучерите за храна се разшири като ваучери за храна и отделно за почивка всеки българин ще избира за какво да харчи допълнителните необлагаеми средства към заплатата му.

В държавния бюджет е необходимо да се отделят и средства за финансиране на ваучери за здравна превенция. Не бива да забравяме, че българските летни и зимни курорти всъщност са основани като места за отдих и климатолечение заради лечебната сила на йодните пари, чистия планински въздух и минералните води.

По този начин едновременно ще се инвестира в здравето и работоспособността на нацията, а в същото време ще се подпомогне и туристическия сектор, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев. От подобни привилегии в САЩ се възползват държавните чиновници, за които допълнителните екстри са и основна причина да предпочетат тези постове пред често по-добре платените частни позиции, припомнят от БХРА.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 02.09   31 г. пр.н.е. – Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра VII. 1666 г. – Избухва Големият...