Правителството одобри 200 млн. лева по линия на "украинската помощ" за земеделците

07.10.2024 | 10:22
по статията работи: econ.bg
През месец май служебният кабинет осигури и изплати пълния размер на първия транш от „украинската помощ“ за земеделските стопани в размер на близо 300 милиона лева
Правителството одобри 200 млн. лева по линия на "украинската помощ" за земеделците
Снимка: под лиценза на creative commons

Правителството одобри 200 млн. лева по линия на „украинската помощ“ за земеделците по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 година.

Парите се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лева по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

За подпомагане на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн ще бъдат изплатени 100 млн. лева. Производителите на зърнени и маслодайни култури ще получат 100 млн. лева.

Правителственото постановление за допълнителните средства беше прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица.

През месец май служебният кабинет осигури и изплати пълния размер на първия транш от „украинската помощ“ за земеделските стопани в размер на близо 300 милиона лева. Подкрепата беше предоставена на над 51 000 производители, напомнят от Министерския съвет.

В петък от Браншовата Камара “Плодове и зеленчуци”- най-голямото сдружение на производители на плодове и зеленчуци, обявиха, че се стягат за протест. И останалите земеделските сектори в страната също обявиха, че са в стачна готовност заради неизплатени плащания по т.нар. украинска помощ. Плащанията по втория транш трябваше да са приключили до 30 септември.

Намерението на правителството обаче са до 15 октомври да се изплатят близо 200 милиона лева на земеделските производители, което представлява 60% от общата сума за втория транш. Останалите 40% ще бъдат изплатени до края на ноември.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...