С Национална аптечна карта ще се подобрява достъпът на гражданите до аптеки

27.12.2019 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Национална аптечна карта ще показва областите, общините и отделните населени места с недостиг на аптеки. Чрез нея ще се определят и потребностите от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки
С Национална аптечна карта ще се подобрява достъпът на гражданите до аптеки
Снимка: под лиценза на creative commons

Национална аптечна карта ще показва областите, общините и отделните населени места с недостиг на аптеки. Чрез нея ще се определят и потребностите от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки. Създаването на картата е заложено в проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, одобрен от правителството днес.

В законопроекта са разписани и начини за подобряване на контрола върху аптеките чрез по-добро взаимодействие с контролните органи.

С поправките ще отпаднат някои задължения за подаване на документи, които могат да се осигуряват служебно. Създават се и условия за прилагане на европейска директива за показателите за безопасност, поставени върху опаковката на лекарствените продукти за хуманна употреба и се регламентират санкции за нарушения.

Поправките в закона налагат и промени и в Закона за здравното осигуряване и Закона за медицинските изделия. В Закона за медицинските изделия се осигуряват нормативно начини за събиране на информация за стойността на медицинските изделия, които се доставят на българския пазар от трети страни.

В Закона за здравното осигуряване е разписан ангажиментът на изпълнителите на медицинска помощ да осигуряват на здравноосигурените, без да изискват и приемат от тях плащане или доплащане, медицинската помощ от пакета, който е гарантиран от бюджета на НЗОК, за която са сключили договор. Изрично са разписани конкретните възможности за приемане на плащане и доплащане от здравноосигурените хора.

Регламентират се органът и редът, по който ще се извършва оценка на потребностите от медицинска помощ и ще се установява кога тя не е достатъчна съгласно Националната здравна карта. Уреждат се хипотези, в които не важат забраните за сключване на договори между НЗОК и нови болници за нови медицински дейности, извън сроковете за сключване или за разширяване предмета на договорите. Определя се срок за извършване от НЗОК на експертизата при скъпоструващи медицинска помощ и лекарствени продукти. Допуска се изключение от забраната за заплащане от НЗОК на болнична помощ, извършена от лекар, който не е посочен в договора между НЗОК и изпълнител като специалист на основен трудов договор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...