БАБХ въвежда драконовски контрол заради свинската чума

10.01.2020 | 10:25
по статията работи: econ.bg
Пет са огнищата на АЧС в страната. Две от тях са в индустриални зони – едната в шуменското село Никола Козлево, а другата във варненското село Брестак. Двата свинекомплекса са стопанисвани от една и съща фирма

БАБХ въвежда драконовски контрол заради свинската чума
Снимка: под лиценза на creative commons

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда драконовски контрол върху изпълнението на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС), предаде БГНЕС.

Пет са огнищата на АЧС в страната. Две от тях са в индустриални зони – едната в шуменското село Никола Козлево, а другата във варненското село Брестак. Двата свинекомплекса са стопанисвани от една и съща фирма.

На извънреден брифинг днес изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков, заяви, че всички болни прасета ще бъдат унищожени, както и останалите животни в 10- километровата зона около огнищата като в 3 км би трябвало вече са умъртвени.

“На 3 януари беше поставена диагноза АЧС в индустриален свинекомплекс в Никола Козлево. Епизоотичното проучване продължава и към момента, за да установи откога е инфекцията и как е влязла в свинекомпелксите. След започване на това проучване и вземане на проби, се установи, че има АЧС и във фермата в Брестак, откъдето тръгват прасетата за угояване в Никола Козлево”, обяви той. Желязков поясни, че в свинекомплекса в Брестак ще бъдат унищожени максимум 5000 свине-майки и нерези, и 35 000 малки прасенца.

„От началото на чумата са унищожени около 140 000 свине, но сега продължава ефтаназирането на около 2000 – 3000 прасета. Предстои да бъдат унищожени 25 000 като участта на прасетата в Брестак ще бъде същата“, уточни изпълнителният директор. Той коментира, че има още няколко случая при домашните свине.

“Един от тях е в село Веселиново, засегнати са Източнобалкански свине. Сами може да се досетите, че тези прасета няма как да бъдат опазени от АЧС, тъй като те живеят почти в непосредствен контакт с дивите свине. Следващите две огнища са в малка, семейна ферма в Габровско и две прасета в Сливенско”, каза Желязков.

Малко по-различна е обаче обстановката с дивите свине. “Към момента са изследвани около 740 диви свине, от които 70 са инфектирани. Това означава 10% от постъпилите към момента проби. Това са данни за два дни. Не знам през целия период на улов колко са постъпилите проби и колко са положителни. Виждате, че процентът на инфектираните прасета нараства. Ние ще се опитаме да направим анализ защо това е така и каква е причината”, заключи експертът.

Според Желязков причината за „завръщането“ на болестта се дължи на неспазването на мерките за сигурност и неизпълнени задължения на ловците, които е трябвало да загробват труповете на намерените умрели диви свине, но вместо това те са ги разпарчетосвали и оставали незагробени. Именно затова БАБХ въвежда драконовски контрол върху изпълнението на наложените мерки, които бяха въведени през миналата година с цел овладяване на разпространението на болестта. Той подчерта още, че не са били информирани и за намерени трупове на умрели диви свине, което за него е необяснимо. Директорът увери, че ловците няма нужда да крият тази информация, защото този път ловът няма да бъде забранен.

Проф. Желязков обяви какви засилени мерки за борба с Африканската чума по свинете се въвеждат от 10 януари, петък:

“Забранявам движението на всякакви прасета между свързаните предприятия, също така към кланици и други места, където имаме движение на животни. Това ще продължи докато не се подобри моментното състояние на инфекцията в страната. В тази връзка ще бъдат предприети няколко неща. Още от утре, 10 януари, във всеки индустриален свинекомплекс с над 5 000 прасета ще бъде назначен официален ветеринарен лекар. Задачата на специалистите ще бъде да осъществяват държавен контрол. Те ще следят как се изпълняват мерките за биосигурност, дали в съответния свинекомплекс има написани мерки за биосигурност и дали и как се спазват и мерките и дали не са фиктиви. Със заповедта разпореждам още вземане на проби от всички умрели свине от индустриалните ферми в страната. Ще се вземат проби от всички свине, които са се разболели в момента. С това се цели тотален контрол на заболяването в индустриалните ферми”, обясни изпълнителният директор на БАБХ.

По думите му контролът на домашните свине, от тип “заден двор”, също ще продължи и припомни, че там където са били евтаназирани животни в следващите две години не трябва да се населяват отново.

Близо 36 000 стопани са подписали такава декларация и са получили по 300 лева помощ от държавата за дезинфекция на кочините.

Заедно с това започва и по-засилен контрол на кланиците. “Кланиците, които колят свине ще бъдат изчистени и дезинфекцирани напълно. Същото предстои и за транспортните средства, които превозват животни между комплексите и кланиците”, добави Желязков.

Той посочи още, че предстои да бъдат унищожени 14 тона свинско месо. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...