"Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна"*

29.01.2013 | 14:26
по статията работи: Лили Бончева
Стартираха разяснителните семинари за Европейските награди в областта на корпоративната социална отговорност
"Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна"*
Снимка: Thinkstock/Guliver

В петък (25 януари) стартираха разяснителните семинари за първите Европейски награди в областта на корпоративната социална отговорност „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна”. Програмата за насърчаване на отговорни корпоративни практики и сътрудничество цели да отличи подобаващо най-добрите КСО практики в Европа. Европейските отличия се организират в 29 страни, с подкрепата на Европейската комисия.

С цел разясняване на критериите и споделяне на примери за успешни партньорства локални форуми ще има и в Бургас (30 януари), Стара Загора (31 януари), Пловдив (1 февруари), Варна (18 февруари), Русе (19 февруари). Подаването на кандидатури за конкурса и присъствието на форумите са без такса участие.

Бизнес-организации, представители  на нестопанския сектор и представители  на оценителите се събраха днес във  Висшето училище по застраховане и финанси, за да дадат примери за успешни партньорства в областта на корпоративната социална отговорност. 

 „Журито на наградите ще търси в подадените кандидатури примери за пълноценни и вдъхновяващи партньорства, които успешно се възползват от най-силните страни на партньорите. Ние ще се стремим да отличим не най-мащабните проекти, а тези, които показват задълбочено познаване на проблемите, иновативни подходи към решаването им, и устойчивост, като демонстрират желанието на партньорите за постигане на положителна промяна в дългосрочен план”, коментира Елица Баракова, член на Националния съвет на Българската мрежа на глобалния договор и Изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

Огнян Донев, Председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България потвърди, че КРИБ ще продължи да насърчава членовете си да изграждат партньорства със заинтересованите страни и да ги развиват.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е българският национален партньор на инициативата, чиито цели са:

 • да популяризира градивната роля, която бизнесът има в обществото;
 • да сподели вдъхновяващи примери за партньорство в областта на КСО;
 • да представи новаторски решения за справяне с актуални обществени и екологични проблеми;
 • да насърчи споделянето на добри КСО практики през границите на Европа;
 • да подкрепи сътрудничеството в полза на обществото между бизнеса и организациите с нестопанска цел;
 • да покаже българския принос в развитието на КСО.

Наградите са както за големи, така и за малки и средни компании; за млади компании и за такива с традиции – важното е да представят едно или повече партньорства. Победителите на национално ниво ще бъдат тържествено отличени в България и ще представят страната на общоевропейска церемония през юни 2013 г. На официалното събитие в Брюксел ще им бъдат връчени сертификати, подписани от високопоставен представител на Европейската комисия.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 1 март 2013 година. Церемонията по публична защита на проектите и награждаването им ще се проведе на 7 април 2013 година. Документи за кандидатстване в България фирмите могат да изтеглят от https://www.unglobalcompact.bg/?page_id=3642&lang=bg

Условия за участие:

Европейските КСО отличия са насочени към фирми от частния  сектор. Организации от нестопанския сектор – неправителствени, образователни, културни, научни и социални, както  и публичните институции, могат да участват като партньори. Приемат се кандидатури, както от малки и  средни предприятия, така и от големи компании. Проектите трябва да са насочени към множество заинтересовани страни и да са реализирани от бизнеса  в сътрудничество с един или повече партньори. Партньорствата трябва да са реализирани през последните 5 години. Участието в конкурса се осъществява  чрез попълване на формуляр и изпращането  му на адрес euapply@unglobalcompact.bg. Кандидатурите трябва да включват декларация от партньора, в която детайлно са описани ползите за обществото, които са постигнали проектите. Всички кандидатури ще бъдат разглеждани и оценени според правила, разработени от Европейската комисия и приложими във всички страни-участнички. Краен срок за участие в Европейските КСО отличия “Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна” - 1.03.2013 г. 

*Econ.bg е медиен партньор на инициативата

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
 • Женевски конвенции
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 04.01   870 г. – На Осмия вселенски събор в Константинопол е призната автокефалността на Българската православна църква. 1152 г. – Фридрих I Барбароса е избран за...