2.5 млн. лв. забавени заплати са били изплатени след намесата на инспекцията по труда

11.06.2020 | 11:15
по статията работи: econ.bg
По повод станалите публично известни в последните дни случаи, касаещи проблеми с изплащането на възнагражденията в няколко предприятия, ИА "Главна инспекция по труда" е упражнила всички свои правомощия
2.5 млн. лв. забавени заплати са били изплатени след намесата на инспекцията по труда

По повод станалите публично известни в последните дни случаи, касаещи проблеми с изплащането на възнагражденията в няколко предприятия, ИА "Главна инспекция по труда" е упражнила всички свои правомощия.

Благодарение на Инспекцията по труда работниците и служителите на мина "Оброчище" придобиха право да получат обезщетения за неизплатени възнаграждения от Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите, след като съдът  стартира процедура по несъстоятелност за дружеството – концесионер на мината по искане на Агенцията.

Евентуалното прекратяване на делото няма да ги лиши от тази възможност. Инспекцията по труда продължава да съдейства на всички заинтересувани институции с предоставяне на документи, събрани в хода на многобройните проверки, извършвани в дружеството от началото на възникването на проблема до момента. В търговските дела по несъстоятелност, инициирани от ИА ГИТ заради неизплатени възнаграждения обаче Агенцията няма статута на кредитор, тъй като не предявява свои вземания, поради което няма задължения да предплаща разноски, както и да участва в събранията на кредиторите.

По отношение защитата правата на работещите в цеха за производство на саи за обувки в Дупница, които подадоха заявления за прекратяване на трудовите договори, основно поради неизплатени заплати, служители на "Инспекцията по труда" проследиха оформянето на документите да бъде законосъобразно, включително и за начисляване на дължимите обезщетения. Към настоящия момент са издадени заповеди за прекратяване на трудовото правоотношение и трудовите книжки на всички, подали заявления за напускане.

Инспекцията по труда подготвя и документи за иницииране на производство по несъстоятелност, откриването на което ще даде възможност на потърпевшите да получат обезщетения от Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите. Инспекцията по труда упражнява контрол в предприятието от м. февруари, когато възникна проблемът с редовността на изплащането на възнагражденията и благодарение на инспекторите по труда работещите получиха забавената част от възнагражденията си за м. февруари.

За да бъдат защитени в най-голяма степен правата на работещите във фирмата, обслужваща павилионите на спирките на градския транспорт в Ямбол, е потърсено съдействието на Прокуратурата, предвид факта, че в Търговския регистър няма вписан управител. Това възпрепятства работата на контролните органи на Инспекцията по труда, тъй като ги поставя в невъзможност да приключат административното производство.

Контролните органи на Агенцията реагират с приоритет на всички сигнали, касаещи нарушения, свързани със заплащането на труда и с полагането на недеклариран труд. От началото на годината до момента след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 2.5 млн. лв. забавени възнаграждения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 28.11   1414 г. – Чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от Инквизицията, една година по-късно е осъден на смърт като еретик и е изгорен на клада. 1520 г. –...