Дянков против премахването на биодобавката в горивата

08.04.2012 | 09:49
по статията работи: Петър Чернев
Според вицепремиера тази мярка е вече е била предприемана
Дянков против премахването на биодобавката в горивата
Снимка: Булфото

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата. Това съобщи самият той при посещението си вчера в Хасково, информира БТА.

"Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например, отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против", посочи вицепремиерът. Това вече е било направено направено като временна мярка.

Биодобавките са полезни и екологични, а и по този начин се подпомага секторът на земеделието, обясни още вицепремиерът. Той добави: "Няма как да намалим или - да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС".

Припомняме ви, че в четвъртък се проведе двучасова среща между шефа на "Лукойл" Валентин Златев и министър Делян Добрев. След края й стана ясно, че не е изключена възможността отново да се наложи мораториум на цените на горивата.

Спред Златев това, което "Лукойл" може да направи, е да прецезира производствената, търговската и административната си себестойност и да работяр без печалба. Той добави: "Ние сме най-заинтересовани от това цената да е нормална. Когато бензинът е 1.50 лв., никой не се сети, че ние имаме 5 ст. печалба, но когато е 3 лв. и печелим една стотинка, хората реагират много чувствително".

В петък стана ясно, че сред предложенията по време на срещат е било да се премахне добавката за биодизел и изискването за 60-дневни запаси или да се намалят дните. Ако се реализира първата идея, цената на горивата щяла намалее с 5 стотинки. Същевременно ако второто предложение се реализира, това ще доведе до поевтиняване в размер на 2-3 стотинки.

Правителството обмисля механизми при шоково поскъпване на петрола на международните пазари. "Тенденцията не е добра", коментира Делян Добрев. Той обясни, че цената на петрола най-вероятно ще се вдигне, но е малко вероятно литър гориво у нас да се продава за 3 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...