Заповед № РД-361 от 9 април 2004 г. режимите, реда и условията за ползване, изкупуване с цел търговия в страната и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от охлюви

МОСВ

Държавен вестник брой: 38

Година: 2004

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 12.05.2004

На основание чл.42, ал. 2 във връзка с чл.41, ал. 2, т. 3 и 5 от Закона за биологичното разнообразие определям режимите, реда и условията за ползване, изкупуване с цел търговия в страната и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете: лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia), както следва:
1. Период за събиране от природата и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено отглеждане - от 10 май до 30 юни включително.
2. Минимален размер на събираните, изкупуваните и изнасяните охлюви и черупки от тях - 28 мм в диаметър.
3. Лицата, които изкупуват охлюви с цел търговия, включително изнасяне през граница, са длъжни:
3.1. да организират пунктове за изкупуване на охлювите, оборудвани със:
а) хладно помещение за съхранение на живи охлюви;
б) подходящ амбалаж за съхранение и транспорт на живите охлюви - дървени (ябълкови) касети или плетени полиетиленови чували "тип гаци";
в) калибровъчно сито за пресяване на маломерните охлюви с диаметър на отворите 28 мм;
3.2. в срок до 1 май на текущата година да уведомят писмено съответната регионална инспекция по околната среда и водите за местонахождението и отговорниците на пунктовете;
3. 3. да връщат незабавно в природата маломерните охлюви.
4. В срок до 25 април на текущата година лицата, отглеждащи охлюви във ферми, да декларират наличните количества в съответната РИОСВ.
5. В срок до 5 юли на текущата година износителите да декларират писмено в РИОСВ всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май - 30 юни и мястото на съхранението им.
6. Регионалните инспекции по околната среда и водите да извършат проверка на декларираните количества в складовете и фермите по т. 4 и 5 и да съставят протоколи.
7. Издаването на удостоверения за износ на охлюви се извършва при условията на ПМС № 233 от 2000 г. (ДВ, бр. 93 от 2000 г., изм. и допълнено).
8. След 30 юни на текущата година Министерството на околната среда и водите издава удостоверенията по т. 7 въз основа на протокола по т. 6.
9. Заповедта отменя заповед № РД-525 от 21.IV.2003 г. (ДВ, бр. 42 от 2003 г.).
10. Нарушителите на тази заповед се наказват по чл. 124 от Закона за биологичното разнообразие.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив