Заповед № Т РД-27-02 от 20.03.2006 г. за утвърждаване спиртна напитка гроздова ракия с географско указание "Търговище"

МИЕ

Държавен вестник брой: 33

Година: 2006

Орган на издаване: МИЕ

Дата на обнародване: 27.04.2006

На основание чл.36, ал. 1 във връзка с чл.35 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им (обн., ДВ, бр. 59 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 8 от 2002 г.; изм., бр. 81 от 2004 г., бр. 78 от 2005 г.) и предложение на Комисията за утвърждаване на спиртни напитки с географско указание, оформено с протокол № 11 от 9.III.2006 г., утвърждавам:
1. Спиртна напитка гроздова ракия с географско указание "Търговище". Производител: "ЛВК - Винпром" - АД, със седалище и адрес на управление Търговище, бул. 29 януари 8.
Общини (населени места), на чиято територия се добиват суровини за производство на спиртната напитка: област Търговище, включваща населените места: с. Кралево, с. Дългач, с. Овчарово, с. Певец, с. Стража, с. Руец.
Засадена площ с плододаващи лозя - 10 098 дка.
Сорт на гроздето:
- бели: "Пино Шардоне", "Ркацители", "Мускат отонел", "Димят", "Тамянка", "Траминер", "Совиньон блан", "Алиготе", "Италиански Ризлинг";
- червени: "Каберне Совиньон", "Памид".
Характеристики на гроздето:
- захарно съдържание (изразено в т. %): мин. 17,8;
- киселинност (изразена в гр/л): мин. 4,5;
- механичен състав - съгласно приложена справка за характеристиките на гроздето.
Описание на автентична или традиционна технология за производство на спиртната напитка:
• бране - ръчно в специализирани съдове;
• транспортиране - в контейнери с подходяща конструкция и обем;
• преработка - извършва се с ронкачка - гроздомелачка, и в зависимост от състоянието се настройва в рото-отцедвачи за 4 - 12 часа при температура 10 - 12 °С; самотокът се откалява чрез отдекантиране или сепариране; пресовите фракции след допълнителна обработка с ензими, бентонит или желатин и сепариране се добавят към самотока;
• метод на ферментация:
- провежда се след засяване с мая от селекционирани дрожди; температурата на ферментация се контролира в границите 14 - 20 °С; след приключване на ферментацията получените виноматериали се сепарират или декантират;
- провежда се единична или двойна дестилация в колона К-5 или дестилационна инсталация "TOMSA" до 65 об. %;
• начин на съхранение - полученият готов дестилат, или купажираната ракия, съхранява в ЖБ резервоари с подходяща изолация, неръждаеми съдове или дъбови бъчви с обем до 0,5 м3;
• метод на обработка - дестилатът се купажира с вода за пиене, деминерализирана; прилагат се разрешени спомагателни технологични практики при производство на спиртни напитки, определени с приложение № 2 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им.
2. Физико-химичните показатели на спиртната напитка "гроздова ракия", отговарящи на приложение № 1 към чл.27, ал. 3 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им.
3. Протокол № 3 от 9.VI.2005 г. на Регионалната дегустационна комисия към Черноморската регионална лозаро-винарска камара.

Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок по реда на Закона за Върховния административен съд.

Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив