Зърнопроизводителите се събират на заседание заради "украинската помощ"

08.10.2024 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще проведе заседание. На него ще бъде обсъден предложения от земеделското министерство начин за изплащане на втория транш от “украинската помощ”
Зърнопроизводителите се събират на заседание заради "украинската помощ"
Снимка: под лиценза на creative commons

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще проведе заседание. На него ще бъде обсъден предложения от земеделското министерство начин за изплащане на втория транш от “украинската помощ”.

По-рано тази година беше договорено 325 млн. лв. да бъдат изплатени до 30 септември. Вчера обаче Министерският съвет обяви само 200 млн. лв., а остатъкът е предложено да бъде изплатен през ноември.

От сектора заплашиха с протестни действия, ако решат да не приемат предложението. Всичко това се случва на фона на предизборната кампания за поредните предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

“Несигурността и липсата на доверие към изпълнителната власт би изкарала земеделските производители отново на улицата, което ще наруши градивния диалог между държавата и бранша“, съобщиха в декларация от браншовата организация в сряда, 2 октомври.

Зърнопроизводителите припомнят, че има и споразумението от 12 февруари между държавата и бранша, постигнато след масови протести, в което “са ясно разписани ставките и сроковете за изплащане, а към този момент финансовите ангажименти са нарушени”.

Каква трябва да е финансовата помощ при наличието на средства за зърнопроизводителите:

За земеделските стопанства до 3000 дка, подпомагането ще е по 20 лева на декар;

За земеделските стопанства от над 3000 дка и до 6000 дка, подпомагането е 20 лева на декар за първите 3000 дка от площите и по 10 лева на декар за площите от 3000 дка до 6000 дка;

За земеделските стопанства над 6000 дка, подпомагането е по 20 лева на декар за първите 3000 дка от площите с посочените култури, 10 лева на декар за площите от 3000 дка и до 6000 дка и за площите над 6000 дка и до 10 000 дка от стопанството с посочените култури 5 лева на декар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.10   927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. –...