Български екип създаде една от първите изцяло децентрализирани борси за криптовалути – WeiDex

01.08.2018 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Проектът позволява търгуването на биткоини и други криптовалути много по-сигурно, надеждно и анонимно
Български екип създаде една от първите изцяло децентрализирани борси за криптовалути – WeiDex
Снимка: под лиценза на creative commons

Днес стартира бета версията на една от първите изцяло децентрализирани борси за криптовалути – WeiDex. Тя е създадена от български екип и има за цел да направи търгуването с биткоини, етери и други криптовалути много по-сигурно, надеждно и анонимно. За разлика от повечето борси, които съхраняват информацията за транзакциите на едно място, При WeiDex и други децентрализирани крипто борси (т.нар. DEX) всичко се съхранява разпределено при участниците в търговията, следвайки модела на самата блокчейн технология, на която е базиран биткоин. По този начин борсата на практика не може да бъде хакната и информацията не може да се изгуби.

„Целта ни е да създадем и развием една напълно децентрализирана екосистема, където всяка предприета операция е абсолютно сигурна и незастрашена от риск. Освен това тя ще се отличава от своите конкуренти с множество функционалности, които не сме виждали в проспектите на нито една друга децентрализирана борса до сега“ - споделя Красимир Райков, един от основателите на WeiDex.

Влиянието на децентрализацията върху технологиите

Блокчейн технологията, на която са базирани почти всички криптовалути днес, наложи през последните години модела на децентрализация, при който всеки участник в системата съхранява информация за всички транзакции и промени в нея. Така например всеки собственик на биткоини пази информация за всички останалите операции с биткоини, гарантирайки тяхната автентичност и сигурност. Тази децентрализация на съвременните технологии има множество други проявления като т.нар. „споделено финансиране“ (crowdfunding), което позволява на стотици или хиляди хора да подкрепят финансова един проект с малки суми, peer-to-peer мрежите за разпределено споделяне на съдържание, а в по-широк смисъл – и самия интернет, създаден поради нуждата от една децентрализирана система, способна да обезпечи комуникациите, без значение колко от отделните звена в нея престанат да работят.

Борсите за криптовалути

Като се има предвид колко ключов елемент от самото съществуване на биткоин и останалите криптовалути е децентрализацията, е странно, че в този бранш се е наложил моделът на централизираните борси за търговия. Днес те са основният посредник при търгуването и през тях ежеминутно се извършват множество транзакции с биткоини или други инструменти. Те са лесни за използване, достъпни и включват почти всички видове съществуващи криптовалути или тоукъни, но си запазват недостатъците на централизирания модел. Това означава, че търгуващите не запазват конторла над своите активи, плащат солидни такси за търгуване, доверяват се на непознатата трета страна, спазват стриктно политиката на съответната борса и разкриват самоличността си, като предоставят лични данни. Освен това централизираната борса не може да гарантира сигурността и достъпността на активите в случай на хакерска атака или при временно нефункциониране на сървърите.

„Какво правим ние – търгуваме всички тези децентрализирани активи на централизирани борси, наподобяващи в много отношения традиционния банков модел, който всъщност блокчейн се стреми да промени. Да използваш криптовалути означава да бъдеш своята собствена банка и да се грижиш сам за собствените си крипто средства. Тогава защо изобщо сме масови потребители на централизирани борси, където парите ни се изплъзват от нашите собствени ръце и се превръщат в средство за печалба в ръцете на непознати „пазители“. Време е за следващия етап в постигането на независимост, а именно – децентрализираните борси, известни още като DEX. Това е единственият начин да гарантираме, че ще бъде постигната изцяло философията на криптовалутите и блокчейн“ - добавя още Красимир Райков.

Според него, именно DEX платформите ще завършат преминаването от централизирания финансов модел към структури, базирани на директна комуникация между потребителите. Главната цел на всяка децентрализирана борса е да запази контрола на потребителя над собствените му активи и да елиминира дори и най-малкия риск от загуба на тоуканите. „Преминаването от централизирани към децентрализирани борси е исторически момент за съвременното технологично развитие, който разбира се ще изисква време, усилия и натрупване на опит“ - убеден е Красимир Райков.

Предимства на WeiDex

Разработената от него и партньорите му платформа WeiDex има следните важни предимства:

1. Тя елиминира участието на трета страна и самото търгуване се извършва директно между потребителите, благодарение на модела на т.нар. „умни договори“ (smart contracts), който е залегнал в основата на децентрализираната борса. Директното търгуване е възможно благодарение на т.н. „atomic swap”- крипто пробивът, който съкрати допълнително живота на централизираните борси.

2. Липсват какъвто и да било централен „хъб“ и централни органи. Вместо да трупа данни на „облачен“ сървър, за да ги запази в една единствена локация, WeiDex ще дистирибутира тези данни из цялата мрежа и ще съхранява информацията за транзакциите на самия блокчейн. Така ще се предотврати вероятността от каквато и да било загуба на данни.

3. Осигурява пълна сигурност. Рисковете от хакване или падане на сървъра остават в миналото, за да отстъпят място на прозрачността и споделянето. Записването на всяко действие в блокчейна гарантира честност, а липсата на централен “хъб“ елиминира претоварването с „поръчки“ на потребителите.

4. Пълна анонимност - не изисква никакви лични данни като име, имейл или детайли за лична карта.

5. Транзакции от типа “cross-chain” - WeiDex използва последните новости при блокчейн технологиите, поддържайки статута на иноватор. Ето защо имплементирането на този вид транзакции е цел от първостепенно значение за амбициозния проект.

6. Система от референции, при която ако потребител допринесе за присъединяването на свой познат, ще получи 20% от неговите такси за търгуване. Броят на поканените потребители ще определи и сумата бонуси, постъпили в неговия портфейл.

7. Ниски такси. WeiDex таксува потребителите с минимална или дори никаква сума, а след като бъде достигнато определено ниво на потребление за деня, такси изобщо няма да бъдат събирани.

8. Наличието на WeiDex Token (WDX) – ще осигури много допълнителни ползи и възможности за ползване в рамките на борсата, като може да намали таксите с до 50% и да се превърне в основен инструмент за плащане.

9. Напълно прозрачно разпространение на средствата - всички потребители ще станат част от този процес и ще следят какво се случва със събраните средства.

10. Достъпен и лесен за ползване интерфейс. Най-големият минус на всички предишни децентрализирани борси е сложността на тяхното използване и неясният им интерфейс. WeiDex променя това – той е напълно интуитивен и лесен за управление. Мобилната версия на борсата е един от приоритети на разработчиците.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...