Ето го транспорта на бъдещето

13.08.2013 | 10:30
по статията работи: Георги Георгиев
С Hyperloop ще изминаваме огромни разстояния за нищожно време и нищожни пари
Ето го транспорта на бъдещето

Щатският милиардер и технологичен предприемач Елон Мъск официално представи Hyperloop концепция за транспорта на бъдещето при която пътниците ще се движат с почти свръхзвукова скорост по тунел, свързващ Лос Анджелис и Сан Франциско. Така разстоянието между двата мегаполиса, възлизащо на 610 км., ще бъде изминавано само за половин час, информира „Би Би Си“.

В основни линии идеята на основателя на SpaceX, Tesla Motors и PayPal e в бъдеще хората да се возят в капсули. Te ще бъдат задвижвани от магнити и мощни ротори с перки в дълги тунели върху или под земята. Самите капсули ще се носят върху върху въздушна възглавница.

140615

Скица: SpaceX

За съжаление Елон Мъск няма да да се захване лично с амбициозния си проект, тъй като е твърде зает с управлението на другите си бизнеси. Той обаче ще направи подробните планове за Hyperloop обществено достояние и няма да патентова технологията. Така всеки, който иска, би могъл да построи транспорта на бъдещето.

В документа, описващ най-общо Hyperloop, Мъск предполага, че системата ще се захранва с енергията на слънцето. Според него тя ще бъде по-бърза, безопасна, евтина и ефективна от проекта за високоскоростен влак между Лос Анджелис и Сан Франциско, който в момента се се разработва.

140617

Скица: SpaceX

По оценки на милиардера построяването на отсечката между двата мегаполиса би струвало 6 млрд. долара.

Самите капсули ще могат да заминават на всеки 30 секунди. Те ще се носят със скорост от 1220 км/ч (близо до звуковата бариера) и освен пътници ще могат да пренасят и техните автомобили. Предвижда се самата система са свързва градове, които са на максимум 1600 километра разстояние един от друг. При по-големи разстояния по-добър би бил свръхзвуковият транспорт, смята Мъск.

За удобството на хората в новия транспорт също е помислено. Те ще изпитват слабо ускорението до тази скорост, което ще се усеща по-скоро като пътуване в самолет, отколкото като на влакче в увеселителен парк, каза Мъск по време на видеоконфрентната презентация в понеделник (12 август).

140618Скица: SpaceX

Там технологичният гуру заяви, че вероятно ще построи прототип на Hyperloop, но това няма да стане веднага, тъй като той е зает със своя комерсиален космически проект в SpaceX.

По оценки на Елон Мъск билетът пътуването между Лос Анджелис и Сан Франциско би струвал около 20 долара.

Повече за новият проект можете да прочетете тук.

140616

Трасето между Лос Анджелис и Сан Франциско ще бъде изминавано за половин час. Снимка: SpaceX

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/6
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....