Израелци инвестират над 2 млн. лв. в иновативно биоземеделие у нас 2

26.02.2013 | 16:35
по статията работи: Теодора Пенева
В Пловдивско ще бъде изградено специално производствено хале за направата на биотор
Израелци инвестират над 2 млн. лв. в иновативно биоземеделие у нас

Израелски предприемачи ще вложат над 2 млн. лева в нов проект в сферата на биоземеделието. Става дума за иновация в производството на биотор от специален вид калифорнийски червеи или така нареченото "лумбрикомпостиране". Това ще става в специално оборудвано производствено хале, разположено в пловдивското село Калековец. Инвеститор е израелско-българското дружество „Сензор С“, което оперира чрез българската фирма „Булплод Тракия“.

Процесът лумбрикомпостиране или производството на биотор

Лумбрикомпостирането е процес, при който червеите преобразуват органичната материя (биологични отпадъци) в богат на хумус материал, известен като лумбрикомпост, обясниха инвеститорите за Econ.bg. Червеният калифорнийски червей (Lumbricus rubellis) е специално селектиран високопродуктивен вид торен червей. Отглеждането му се осъществява в специално изградени за целта легла. Той се храни с оборски тор и други органични отпадъци, като целият му жизнен цикъл се осъществява на дълбочина до 25 см.

Около 60% от поетата от калифорнийския червей храна се отделя като екскремент, наричан „биотор” – фино гранулирана органична маса с тъмнокафяв цвят, съдържаща всичко, от което се нуждаят растенията: хранителни вещества, хормони, полезни микроорганизми и др.

Биоторът притежава бактерицидни свойства и повишава значително устойчивостта на растенията към заболявания и стрес. Освен това е най-пълноценният продукт за запазване на почвеното плодородие и за производство на екологично чиста растителна продукция, като превъзхожда всички други подобни продукти – торф, торфени компости и смеси, оборски тор, обикновени градински компости и др.

За разлика от химичните торове и оборския тор, биоторът не “изгаря” растенията, независимо от своята концентрация. Това важи и за най-деликатните растения.

Проектът в числа

Вече е започнало строителството на производственото хале, като то е с разгърната застроена площ 1800 кв. м. Функционалното разпределение включва калибрираща, пакетажна линия и складова част. Предвижда се на покрива да бъдат поставени фотоволтаици.

Проектът е стартирал още през 2011 г. с полезна площ около 2000 кв. м с „легла от червеи“. В момента те са над 10 дка. Базата е с площ от общо 70 декара, от които 9 дка са торосъбирателни площадки и самото производствено хале, което е в строеж.

Затваряне на цикъла на производство се очаква към края на 2013 г. след въвеждането в експлоатация на производственото хале, калибрираща и пакетажна линия за биотор.

Инвестициите са за над 2 млн. лева.

Земеделието в областта

Израелско-българското дружество инвестира у нас вече десет години. "Развитието на земеделието е бъдещето на България", категоричен е управителят Арон Герон. През 2012 г. израелската група предприемачи е инвестирала 6 млн. лв. в различни проекти в региона.

Преди пет месеца Герон обяви, че ще стартира проучване на потенциала за производство на плодове и зеленчуци в Пловдивско. Целта на изследването е изграждането на мащабен агроцентър до град Калояново, като теренът вече е закупен.

Впоследствие инвеститорът заяви, че проучванията са показали, "че е още малко рано за такъв агроцентър". "Надявам се да го осъществим на по-късен етап", уточни тогава той.

Според направеното изследване българските стопани задоволяват само 30% от нуждата от ябълки на вътрешния пазар. За това през 2013 г. дружеството ще инвестира в трайни насаждения с биоябълки. Те призовават и българските земеделци да направят това.

Биопроекти с европейски пари

Междувременно от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) съобщиха, че проектите на 110 ферми са одобрени за финансиране по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Размерът на субсидиите е 24 228 271 лв.

Повечето предложения са на растениевъдни стопанства, които отглеждат овошки, зърнени и маслодайни култури, уточняват от ДФЗ. Много от тях ще изградят системи за напояване и купят посадъчен материал, трактори, пръскачки, дискови брани, машини за привързване на лозя и др. Няколко ферми ще изградят складове за съхранение.

Със средства от ПРСР ще бъдат създадени нови насаждения с лавандула, биологични орехи, лешници и грозде. Кандидат от Хасковска област ще инвестира в подготовка и почистване на площи, както и в техника за създаване и отглеждане на биологична шипка. Подкрепен е и бенефициент за купуването на трактор за маслодайна роза. Субсидии ще получи и кандидат от област Сливен за отглеждане на дървото пауловния за биомаса.

Проектите в сферата на животновъдството идват предимно от кравеферми. Много от тях ще купят оборудване за покриване на стандартите на Общността за хуманно отношение към животните, както и на изискванията по нитратната директива (Директива 91/676/ЕИО). Стопанствата също така ще построят селскостопански сгради, ще си набавят различни доилни системи, техника за оползотворяване на биомаса, ветрозащитни щори за обори с автоматика, роботизирани станции за раздаване на сухо мляко на телета и др.

Три птицеферми, две овцевъдни и две свиневъдни стопанства също ще получат средства от ПРСР. Птицефермите ще инвестират в топлоизолация, фуражна кухня, оборудване за отглеждане на пуйки и клетъчно отглеждане на кокошки носачки на хале. По други четири проекта ще бъде закупен пчеларски инвентар и оборудване.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...