Мария Габриел: Изкуственият интелект ще е част от образованието на бъдещето

29.03.2019 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Висококачественото образование играе жизненоважна роля за напредъка, растежа и иновациите, а навлизането на изкуствения интелект ще засегне всички аспекти на живота ни, каза тя
Мария Габриел: Изкуственият интелект ще е част от образованието на бъдещето

При откриването на международната конференция посветена на въздействието на изкуствения интелект върху висшето образование, в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев, на малтийския му колега Еварист Бартоло, представители на технологични компании, международни експерти, студенти, българският еврокомисар Мария Габриел очерта основните предизвикателства, пред които се изправя образованието в цифровия свят.

Висококачественото образование играе жизненоважна роля за напредъка, растежа и иновациите, а навлизането на изкуствения интелект ще засегне всички аспекти на живота ни, каза тя. По думите й успехът в икономическата надпревара ще зависи от наличието на висококвалифицирана работна ръка и от това, кой ще бъде първи в развитието на изкуствения интелект.

Мария Габриел постави няколко въпроса.

„Как можем да гарантираме, че съвременната образователна система върви в крак с цифровата трансформация? Какъв ще бъде най-добрият начин за включване на цифровите умения в учебната програма? На какво трябва да учим нашите деца, за да бъдат подготвени да работят с технологиите? Но също така голям въпрос е какво може да допринесе изкуственият интелект?“

Според еврокомисаря отговорите на тези въпроси изискват промяна в начина на преподаване и включване на възможностите, които технологиите предлагат.

„Тези технологии не трябва и никога няма да заменят учителя, но могат да помогнат на учениците, като ги привлекат към образователния процес. Живеем във време, когато социалните мрежи се състезават за вниманието на младите хора. Технологиите на изкуствения интелект могат да променят начина, по който те учат и да направят обучението много по-атрактивно за тях“, подчерта Мария Габриел.

Тя заяви, че в съвременния свят има нужда от засилване на обучението в цифрови умения.

„Това може да стане чрез решаването на задачи, аналитично и критично мислене, взимането на решения и стимулиране на креативността. Приносът на изкуствения интелект може да бъде голям, каза еврокомисарят и допълни, че учителите също трябва да бъдат включени технологичния процес.

Като част от програма Цифрова Европа сме заложили бюджет от 700 милиона евро, които да отидат за придобиването на високи цифрови умения в приоритетни области, като изкуствения интелект, киберсигурността и суперкомпютрите“, посочи Мария Габриел. Над 6 хиляди студенти могат да направят международни стажове по програма Цифрова възможност, допълни тя.

Европейската комисия инвестира значителни средства в областта на изкуствения интелект, каза Мария Габриел. Само за периода 2018-2020г. обемът на отделените средства е нараснал със 70% достигайки 1,5 милиарда евро, като от 2020 г. инвестициите ще са по 1 милиард евро на година.

„За да гарантира лидерството си в сферата на изкуствения интелект, Европа трябва да подкрепи научните изследователи, да създаде истински европейски цифрови шампиони. Ключово ще е да задържим своите таланти и да привлечем нови, които да останат тук“, подчерта европейският комисар.

Уникалността на европейския подход не е в обема на отделените средства за развитие на изкуствения интелект, а на развитие на тази технология основано на ценности като човешкото достойнство, плурализма, справедливостта и запазване на личната неприкосновеност, посочи тя. В центъра на нашата работа стоят интересите на гражданите.

„През декември работната група, която работи по създаването на етични насоки в областта на изкуствения интелект, представи своите първи идеи. Тези насоки бяха обект на обществено обсъждане до 1 февруари и над 500 организации участваха в него, давайки идеи и предложения“, каза еврокомисарят. Окончателният доклад ще бъде представен от работната група в началото на април, като след това етичните насоки ще бъдат ежедневно тествани.

Тя призова университетите да се включат в Европейския алианс за изкуствен интелект, който след юни започва активна работа по изработването на предложения касаещи политиките на Съюза в тази област. Висшите учебни заведения могат да се възползват и от платформата „Изкуствен интелект по заявка“, в която ще бъдат инвестирани 20 млн. евро. Чрез нея се подкрепя сътрудничеството между европейските изследователи и промишлеността в областта на изкуствения интелект. Платформата е част от проекта AI4EU, който обединява водещи научноизследователски институти, малки и средни предприятия и големи компании от 21 държави.

Марката „Изкуствен интелект“ трябва да се превърне в история на общия ни успех, на институции, бизнес, изследователи, научна общност, заключи Мария Габриел.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...