Намериха частица, която може да е "божествената"

04.07.2012 | 13:30
по статията работи: Теодора Пенева
Физиците от ЦЕРН представиха революционните резултати от последните си експерименти
Намериха частица, която може да е "божествената"
Снимка: Euronews.com

Днес се проведе научен семинар в централата на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН. В рамите му учените, които работят по експериментите ATLAS и CMS, представиха своите последни предварителни резултати в търсенето на "божествената частица", се казва в прессъобщение на организацията.

Според най-новите данни на европейските физици и при двата експеримента е наблюдавано присъствието на елементарна частица, чиято маса е в областта на 125-126 GeV, или 130 пъти по-голяма от тази на протона.

"Данните ясно показват сигнали за нова частица, при ниво на вероятност 5 сигма с маса около 126 GeV. Невероятната работа на Големия адронен колайдер (ГАК) и експериментите ATLAS и CMS и огромните усилия на много хора, ни доведоха до това вълнуващо ниво", каза говорителката на експеримента ATLAS Фабиола Джианоти. Тя добави, че ще е необходимо още малко време, за да се подготвят резултатите за публично публикуване.

От своя страна говорителят на другия експеримент, CMS, Джо Инкандела, потвърди информацията, че това би трябвало да е най-тежкият бозон, намиран до момента. По думите му резултатите са предварителни, но наблюдаваният при 5 сигма и при 125 GeV сигнал е значителен. "Това наистина е нова частица", подчерта той и добави, че последствията от откритие с такива мащаби са много значими, затова учените ще бъдат много внимателни в бъдещите си проучвания и проверки.

Хигс бозонът носи името на своя "откривател" – британския физик Питър Хигс. Според теорията му, разработена преди почти половин век, хипотетичната елементарна частица придава маса на цялата ни позната материя. Това е и причината медиите често да я наричат "божествената частица".

Ако бъде установено, че тя действително съществува, това би изяснило как частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята. С други думи, ако бъде открита след десетилетия търсене, тя ще даде отговор на фундаменталния въпрос за произхода на познатата ни Вселена. Наред с това, ще бъде завършен т. нар. Стандартен модел – основополагаща физична теория, която слага в обща рамка три от четирите основни вида взаимодействия във Вселената и описва елементарните частици и взаимодействията между тях. Хигс бозонът е последната липсваща частица от дванайсетте, описани в Стандартния модел.

През първата милиардна от секундата след Големия взрив вселената е представлявала нещо като гигантска "супа" от обикалящи със скоростта на светлината частици с нулева маса. Най-просто казано, Хигс бозонът е онова, което е осигурило масата, необходима на тези частици, за да образуват материята около нас.

За да открият бозона на Хигс, учените от ЦЕРН, както и техните американски колеги от Fermilab, работят от години и харчат милиарди долари за все по-съвършени и мощни инструменти. Най-големият от тях е Големият адронен колайдер (ГАК), разположен под земята на границата между Швейцария и Франция.

Предварителните резултати са базирани на данните, събрани през 2011 г. и 2012 г., като информацията, получена през тази година, продължава да се обработва. Официалната публикацията на анализите се очаква през юли, а по-пълна картина на днешните наблюдения ще се появи по късно през годината.

Следващата стъпка на физиците е по-прецизното определяне на природата на новата частица и нейното значение за разбирането, което имаме за вселената. Те трябва да разберат дали нейните свойства съвпадат с тези на предсказания от Стандартния модел бозон на Хигс или тук става въпрос за друга, още по-екзотична частица.

По време на събитието откривателите от ЦЕРН получиха поздравления от самия Питър Хигс – британския физик, който преди почти половин век предполага на теория съществуването на бозона.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.09   867 г. – Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. – Папа Каликст II и император...