От догодина подаваме данъчни декларации без служебни бележки

03.10.2019 | 14:40
по статията работи: econ.bg
От 2020 г. годишната данъчната декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис ще бъде попълнена автоматично и няма да има необходимост да се сканират и прикачват към нея служебни бележки за доходите
От догодина подаваме данъчни декларации без служебни бележки
Снимка: под лиценза на creative commons

От 2020 г. годишната данъчната декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис ще бъде попълнена автоматично и няма да има необходимост да се сканират и прикачват към нея служебни бележки за доходите. Всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от Националната агенция по приходите (НАП) в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при необходимост, пише в. Монитор. В началото на следващата година, когато работодателите подадат информацията, данъчните ще я заредим онлайн. Това е една от новостите в данъчно-осигурителната кампания, която ще се проведе през 2020-та.

Друга новост се съдържа в предлаганите промени, в пpexoднитe и зaключитeлни paзпopeдби на Зaкoна зa дaнък дoбaвeнa cтoйнocт (ЗДДС), одобрени вчера от правителството. С тях се въвеждат термини, кaтo "eднopoднa дeйнocт" и "пpивиднo нecвъpзaни лицa". Тe имaт зa цeл дa пpeкpaтят пpaктикaтa нa peгиcтpaция нa мнoжecтвo фиpми, кoитo ocъщecтвявaт cтoпaнcкa дeйнocт дo лимитa зa peгиcтpaция пo ЗДДC (50 xил. лeвa oбopoт) и избягвaт peгиcтpaциятa и плaщaнeтo нa ДДC.

Koмпaниитe, кoитo щe бъдaт зaceгнaти oт пpoмeнитe, щe тpябвa дa ce peгиcтpиpaт пo ЗДДC в cpoк oт 14 дни cлeд влизaнeтo в cилa нa пpoмeнитe в зaкoнa. Очaквa се дa бъде въведена oт 1 янyapи 2020 г. тaкa нapeчeнaтa "зaдължитeлнa peгиcтpaция" пpи дocтигaнe нa oбopoт oт 50 xил. лeвa в paмкитe нa 12 мeceцa. кpoмeнитe в Зaкoнa зa дaнък дoбaвeнa cтoйнocт щe зaceгнaт и някoи пo-мaлки oнлaйн мaгaзини, къдeтo пpaктикaтa зa oпepиpaнe c някoлкo дpyжecтвa нe e pядкocт.

От догодина няма да има нужда гражданите да уведомяват общините за прекратена регистрация на колите си, се предлага зaкoнoпpoeкт зa измeнeниe и дoпълнeниe нa Зaкoнa зa местните данъци и такси, също одобрен в сряда от кабинета. В момента собственикът е длъжен да представи на общината документ за това от компетентен орган. Предлага се това да отпадне, тъй като данните се съдържат в регистъра на пътните превозни средства, поддържан от МВР, и проверката може да се автоматизира. Данните за пътното превозно средство ще се предоставят автоматизирано от регистъра на пътните превозни средства, мотивира предложението си министерството, оглавявано от Владислав Горанов.

Бе одобрен и проект за изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Направено е предложение за намаляване на административната тежест и улесняване на лицата при ползване на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, което се състои в отпадане на задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

Друга промяна е свързана с намаляване на административната тежест - отпадане на задължението в справката за изплатените през годината доходи, която подават предприятията и самоосигуряващите се лица, да се включват наградите във вид на допълнителна игра и предметните печалби с незначителна стойност (до 100 лв.), които са необлагаеми.

Предложени са коригиращи и синхронизиращи разпоредби, в това число промяна на дефиниции, които уеднаквяват и прецизират терминологията и разпоредби на ЗДДФЛ със ЗКПО и го актуализират спрямо действащата нормативна уредба.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....