Офшорните зони вече изпращат информация до службите в България

24.04.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Информацията постъпва в службите у нас, заяви доц. Тодор Коларов, международен експерт в сферата на конфискацията на престъпни активи и противодействието на прането на пари и консултант на Службата на ООН
Офшорните зони вече изпращат информация до службите в България
Снимка: abcnews.bg

Офшорните зони вече изпращат и получават информация за българските граждани, които оперират с пари на тяхна територия. Информацията постъпва в службите у нас, заяви доц. Тодор Коларов, международен експерт в сферата на конфискацията на престъпни активи и противодействието на прането на пари и консултант на Службата на ООН по време на бизнес семинар „Новите изисквания към бизнеса по Закона за мерките срещу изпирането на пари“, организиран от ABCnews.bg.

Според Коларов криенето на пари в чужбина постоянно се затяга. Вече 77 страни си обменят информация и техният брой се увеличава. Той коментира, че по международните стандарти, на запад като си бил в политиката оставаш в нея завинаги и подлежиш на проверки от обществото за пари и имоти. Докато в България се смята, че си излязъл от нея след една година от напускането на властта. Коларов смята, че в близко бъдеще и това ще се промени в страната.

До 10 януари 2020 г. България трябва да експонира петата директива на Европейската комисия за мерките срещу прането на пари, обяви на семинара Георги Денборов, адвокат по данъчно право. До тогава ще се въведе централно събиране на данни във всяка държава. В директивата се предвижда да се затегнат мерките с разплащанията и търговията с виртуалните валути. Всяка страна-членка трябва да намали прага на паричната стойност на анонимните предплатени карти. Очаква се разширение на правомощията на Агенцията за финансово разузнаване.

В бъдеще самото общество ще може да извършва контрол на юридическите лица, защото ще трябва да се създаде публичен регистър на реалните собственици на фирмите, обясни Денборов. Освен това ще се направят централизирани банкови и платежни регистри. В тях ще бъдат вписани банковите и платежните сметки на клиентите.

Денборов коментира, че в ДАНС се докладват около 2600 човека и фирми годишно за пране на пари. Едва 46 от тях са приключили със съмнения.

Георги Денборов e адвокат на самостоятелна практика с дългогодишен опит в данъчното право. Работил е в данъчния отдел на Ernst & Young (EY Bulgaria), в отдела по международни данъчни преструктурирания на адвокатска кантора Sutherland Asbill & Brennan във Вашингтон, завършил е магистратура по международно данъчно облагане в Университета „Джорджтаун” във Вашингтон. От февруари 2018 г. води лекционен курс по Финансово право в НБУ.

ф е международен експерт в сферата на конфискацията на престъпни активи и противодействието на прането на пари. Консултант на Службата на ООН по наркотици и престъпност (Афганистан и Пакистан – 2017 г.; Нигерия – 2016 г.; Иран, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан – 2015 г.) и на Европейската комисия (Хърватия – 2012 г.).

Лектор и модератор в международни форуми, организирани от Службата на ООН по наркотици и престъпност (Душанбе – 2017 г.; Абуджа и Лагос – 2016 г.; Алмати – 2015 г.) и Европейската комисия (Брюксел – 2016 г. и Сиракуза – 2014 г.).

През 2018 г. е избран за председател на международната междуправителствена организация Регионална антикорупционна инициатива, в която членуват 10 държави от региона. Доцент е в НБУ и Американския университет в България. Магистър по право от СУ “Климент Охридски“ и Джорджтаунския университет в САЩ, доктор по Право на ЕС от ПУ „Паисий Хилендарски“ и доктор на науките в сферата на сигурността от НБУ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....