Плазма от вода в домашни условия 2 6

16.11.2012 | 08:52
по статията работи: Георги Георгиев
Изобретението на д-р Константин Тренчев и колегите му може да намери редица практически приложения
<p>"Водната" плазма изглежда дори по-ефектно на тъмно</p>

"Водната" плазма изглежда дори по-ефектно на тъмно

Снимка: inews/Георги Георгиев

Синдикалният лидер д-р Константин Тренчев показа нагледно, че освен познавач на политическия живот и социалните проблеми, е и първокласен учен - изобретател. Заедно със сътрудника си инж. Борислав Борисов д-р Тренчев представи уникален метод за превръщането на обикновена питейна вода в плазма с помощта на електрически ток от мрежата.

Така учените демонстрираха как без много пари, но с познания, кадърност и много труд може да се създаде едно потенциално революционно изобретение, и то не в скъпа лаборатория, а буквално в домашни условия.

По думите на Константин Тренчев учените са изработили представения трети подобрен прототип на устройството за добив на плазма от вода в апартамент в Овча купел, София през свободното си време. Д-р Тренчев подчерта, че в случая не става въпрос за запалване и горене на водата, а за използване на много интересен и слабо изучен от науката феномен, който тепърва предстои да бъде изучаван в детайли.

Учените се натъкват на процеса преди около две години и оттогава активно работят по практическото му приложение. Първоначално феноменът е бил много трудно управляем, но благодарение на много труд техническите проблеми са преодолени. В края на миналата година работещ прототип е бил заведен за процедура по патентоване в женевското патентно бюро.

Най-общо системата работи по следният начин: За "гориво" се използва вода, която се намира в резервоар, изолиран с фибран. Тя се качва с помпа към две дюзи, от които тече на две струи, подобно на водата във фонтаните. При прилагане на ток, който се черпи директно от електрическата мрежа, но се трансформира по определен (и за момента таен) начин, се получава въпросния процес на образуване на плазма с изключително висока температура.

В края на процеса се получава отново вода, което според д-р Тренев прави процеса за генериране на топлинна енергия напълно екологичен. В бъдеще установката спокойно ще може да се постави в средата на стаята, където да се свърже с близкия радиатор, без да има нужда от допълнителни инсталации като комини и др.

Открият от д-р Тренчев и колегите му процес може да намери най-различни приложения. На първо време той може да се използва за отопление за битови нужди чрез загряване на вода. В своя завършен вид на установката пламъкът няма да бъде открит - върху него ще бъде поставен специален топлообменник, който ще извежда и използвана добитата топлинна енергия.

Друго важно приложени на системата ще бъде за изгаряне на всякакъв вид отпадъци, в това число и на особено опасни такива – от медицински заведения, ядрени отпадъци и др.

Изобретението може да бъде използвано и за топене и спояване на абсолютно всички познати на човека материали. По време на презентацията си учените демонстрираха нагледно как пламъкът топи волфрам (използван в електрическите крушки), стъкло, топлоустойчива керамика, закалена стомана и дори специални въглеродни електроди.

Образуваната от водата плазма може да се използва и за специфична обработка на различни повърхности, а вероятно дори за производството на наночастици, предполагат учените.

При работата си върху проекта екипът на д-р Тренчев се натъква на още редица интересни за науката (а и за практиката) физични феномени. За тях обаче, както и за точните енергийни параметри на метода, учените не искат да говорят все още, преди да направят нужните допълнителни по-прецизни измервания.

Д-р Тренчев и колегите му обещаха, че и в бъдеще те ще продължат работата си по проекта, така че той да намери редица приложения в практиката.

Оцени статията:
4.75/7
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Иван Велев 18.11.2012 | 19:25
Остава само въпросът дали за България, пък и за света, нямаше да е по-полезно д-р Тренчев да се занимава с наука на "пълен работен ден" вместо само в свободното време.
Violeta Stoimenova 12.12.2012 | 08:02
Виолета Ако е истина-урааааа!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...