Предвидени са 1.415 млрд. евро за развитието на иновациите

18.02.2019 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на събитие, свързано с проект "Подкрепа за растежа и управлението в регионите, чието развитие изостава“
Предвидени са 1.415 млрд. евро за развитието на иновациите
Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

За периода 2014-2020 г. за развитието на иновациите съгласно Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) са предвидени 1415.6 млн. евро в 4 приоритетни области, в които България разполага с икономически, научен и технически капацитет за интелигентна специализация. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на събитие, свързано с проект "Подкрепа за растежа и управлението в регионите, чието развитие изостава“, организирано от Министерството на икономиката с подкрепата на Съвместния Изследователски Център (JRC) към ЕК. 

По думите на икономическия заместник-министър капацитетът за иновации на българските компании се е подобрил след присъединяването на България към ЕС, но въпреки това МСП срещат редица препятствия да станат иновативни. В тази връзка той изтъкна, че основна цел в политиката на Министерството на икономиката, е, да създаде модели за преодоляването на тези пречки, като се даде възможност на повече фирми  да станат иноватори и да са по-активно ангажирани в разработката на нови продукти и процеси.

Зам.-министър Борисов подчерта, че България плавно достига основната стратегическа цел на ИСИС  до 2020 г., а именно да премине от групата на “скромните иноватори” в групата на “умерените иноватори”, като към края на 2017 г. страната ни е достигнала иновационно представяне от 48% от средното за ЕС, при 40% през 2014 г. „В момента има неравномерно развитие на българските райони, като доминираща роля има Югозападният район, в който попада столицата София. Приносът на Югозападния район в националния БВП (41,5%) е почти изравнен с приноса на останалите пет  района, взети заедно“, поясни той. И допълни, че устойчивото развитие на иновационната екосистема в страната изисква усилия и проучвания на нови форми на екосистеми във всяка от шестте ни региона.

На срещата бе представена концепцията за многостепенно управление на ИСИС от г-жа Елиса Геруси, представител на (JRC) към ЕК. Бе направен и анализ за ролята на различните форми на иновационни екосистеми в ЕС, представен от г-н Руслан Стефанов от фондация “ПИК”. Бяха разгледани още и три различни модела на управление, представени от г-н Бернардини, представител на регион Фрули-Венеция-Гулия, Италия, г-н Панджер от Словения и г-жа Кастро, представител на регион Естрамадура, Испания. Те запознаха участниците в дискусията със структурите и дейностите, свързани с управлението на Стратегиите за интелигентна специализация и начините, по които ангажират местните заинтересовани страни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 04.08   1693 г. – Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. 1704 г. – Войната за испанското наследство: Гибралтар е...