През XXI в. просперитетът на една държава зависи от високите технологии

11.11.2012 | 12:59
по статията работи: Лили Бончева
Дали новата частица, открита от ЦЕРН, е бозонът на Хигс, трябва да стане ясно до февруари догодина, коментира доц. Леандър Литов
През XXI в. просперитетът на една държава зависи от високите технологии
Снимка: Wikipedia.org

"Една от популярните заблуди, които витаят тук в България, е, че изследванията, които правим, са много интересни, но от тях няма практическа полза. Истината е, че макар че резултатите от нашите изследвания може да не намерят практическо приложение още дълги години, то покрай работата върху експериментите се раждат един куп нови технологии, които влизат веднага в употреба".

Това коментира видният физик доц. Леандър Литов в интервю за iNews.bg. Той е ръководител на катедра "Атомна физика” в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от СУ, работещ в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) по проекта на Големия адронен ускорител. Екипът му в ЦЕРН изследва елементарната частица Хигс-бозон, която е свързана с генерирането на маса за всички останали частици.

В подкрепа на тезата си той дава за пример две технологии, които са създадени пряко от изследванията в ЦЕРН – разработката WWW и огромното приложение, което ускорителите на елементарни частици и детекторите, работещи на тях, намират в образната диагностика и лечението на онкологични заболявания. В области като електрониката пък ползите от работата на учените са "буквално навсякъде", коментира доц. Литов.

Той счита, че всяка държава и всеки сериозен университет трябва да разполагат с кадри, които са наясно с последните достижения във фундаменталната наука. "Трябва да е пределно ясно, че през XXI век просперитетът на една държава вече не се определя от големината на територията ѝ или от природните ѝ богатства. Той се определя от това в каква степен населението на една държава е подготвено да развива високотехнологични производства", обобщава доц. Литов (вдясно; снимка: iNews.bg).

По отношение на откритата от ЦЕРН нова елементарна частица и на това дали тя е бозонът на Хигс, ученият коментира: "Много сме щастливи, че успяхме да открием нещо ново, но сега основната задача, която стои пред нас, е да отговорим на въпроса какво точно сме открили. Зад всяко голямо откритие в съвременната физика стои огромен труд. Шумът си е шум, но той не ни пречи да продължаваме упорито да работим". Той счита, че до февруари 2013 г. учените ще натрупат достатъчно статистка, за да дадат поне отчасти отговор на въпроса какъв е обектът, който наблюдават.

Какво казва доц. Литов за последните открития около параметрите на новооткритата частица, за това дали има улики, които да наведат на мисълта, че съществуват повече от един вид бозон на Хигс, за това кои от теориите, които надграждат Стандартния модел, са пострадали от последните открития на учените, може да прочетете тук.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...