Революция в електрическите мрежи

08.08.2012 | 16:49
по статията работи: Георги Георгиев
Европейски компании и научни организации начело със Siemens работят върху локални мрежи с прав ток
Революция в електрическите мрежи

Инженери от германския концерн Siemens и техни колеги от няколко еврпейски компании и научни институти в момента се опитват да създадат локални електрически мрежи, по които тече прав ток (DC) под високо напрежение, вместо традиционния променлив ток (AC). Ако бъдат създадени, подобни мрежи биха намерили полезно приложение на определени места - например офис сградите, в които повечето електрически консуматори работят с прав ток.

Амбициозният проект, наречен DC Components and Grid (DCC+G), може да се окаже и от полза за интегрирането на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в енергийните мрежи и за гарантираното на тяхната стабилност. Инициативата е финансирана от министерства на изследванията на няколко европейски държави. Крайният срок на изпълнението на проекта е до пролетта на 2015 г.

Според директива на Европейския съюз, всички сгради, построени след 2020 г., трябва да бъдат енергийно неутрални. Това означава, че основата част от електрическата енергия, която е нужна за захранването им, трябва да бъде генерирана на място от ВЕИ. За сравнение - днес средно 40% от добитият ток се консумира в сградите.

Голяма част от него отива за захранването на електронните устройства – сървъри, лаптопи, LED осветление и др., които гълтат все повече енергия с развитието на ИТ индустрията. Болшинството от тези уреди притежават отделно захранване, чиято роля е да преобразува променливия ток с напрежение 220 волта (за Европа) в прав ток с подходящо напрежение. Този процес генерира сериозни загуби на енергия, които се усещат особено силно от компаниите в ИТ сектора.

Решението, върху което работят инженерите от Siemens ще позволи, да бъдат премахнати множеството отделни зарядни (токоизправители) на различните енергийни консуматори в офис сградите. Те ще бъдат заместени от локална мрежа с постоянен ток с напрежение от 380 волта, която ще преобразува променливия ток с помощта на няколко големи токоизправителя.

Подобна локална мрежа, инсталирана в офис сградите, би намалила енергийните загуби с около 5% смятат експертите. Наред с това тя би улеснила масовото навлизане на нови технологии като светодиодното осветление (LED).

Освен от Siemens по проекта работят и специалисти от Philips, Infineon Technologies и технологичния институт Фраунхофер. Те разработват нови полупроводникови технологии, който ще се използват в системите за контрол, защита и стабилизиране на новите локални мрежи.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...