Финансовите инструменти навлизат все по-масово в селските програми на Евросъюза

18.04.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Само да припомним, че към финансовите инструменти спадат различните форми на нисколихвено кредитиране, използването на гаранционните фондове, микрокредитирането, финансиране на иновативни стартиращи компании и др.
Финансовите инструменти навлизат все по-масово в селските програми на Евросъюза
Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица Европейската комисия (ЕК) оповести резултатите от важен доклад, изработен по поръчка на ЕК и Европейската инвестиционна банка, който анализира досегашното използване на финансовите инструменти в програмите за развитие на селските райони на държавите членки на Европейския съюз и дава насоки как в бъдеще да се осигурят достъпни средства, които да облекчат фермерите при изпълнението на техните бизнес проекти. Неслучайно в редица европейски държави се налага и становището, че през следващия програмен период след 2020 г. тези инструменти трябва да намират все по-голяма употреба, като постепенно изместват прякото безвъзмездно подпомагане, пише специализираното издание sinor.bg.

Само да припомним, че към финансовите инструменти спадат различните форми на нисколихвено кредитиране, използването на гаранционните фондове, микрокредитирането, финансиране на иновативни стартиращи компании и др. В някои програми са използвани и комбинации от различни финансови инструменти, както и възможности да се гарантира допълнителна техническа помощ за крайните получатели при  структурирането на техните бизнес и финансови планове, като се поставя особен акцент върху микропредприятията и дребните земеделски стопани.

Други предимства включват насърчаване на предприемачеството и финансовото образование в селските райони, както и увеличаване на капацитета чрез партньорства между публични и частни сектори. Някои предварителни оценки на програмите са показали различни трудности, свързани с изпълнението на поставените цели, като например подпомагането на младите земеделци, стартиращите иновативни предприятия и др.

За разлика от предишния програмен период, когато финансовите инструменти бяха използвани доста ограничено, то в периода от 2014 до 2020 г. управляващите органи на селските програми в отделните държави значително засилват тяхното използване, се посочва в доклада.

По отношение на "Програмирането на финансовите инструменти в ПРСР 2014-2020 г." са анализирани всичките 109 ПРСР в ЕС, като са проучени и наличните документи за предварителна оценка, която всяка държава поотделно е направила върху използването на финансовите инструменти.

Всеобщо е мнението, че за последните 15 години, откакто финансовите инструменти навлязоха активно при усвояването на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), управляващите органи на селските програми са били силно затруднени, тъй като е трябвало да се справят с напълно ново законодателство за финансовите инструменти.

Именно затова и в заключенията на доклада експертите препоръчват в бъдеще всяко земеделско министерство да подготвят аргументирани предварителни оценки за прилагането на финансовите инструменти, които да гарантират ефективността от използването им от фермерите.

Досега кредитите и гаранциите бяха най-често предложените финансови продукти. Въпреки че инвестиционните стратегии много често предлагат заеми или гаранции, те също така идентифицират други финансови продукти, които биха могли да помогнат за справяне с пазарните неуспехи. Някои предварителни оценки във Франция и Италия посочи, че финансовите инструменти биха могли да бъдат използвани, за да се даде приоритет на достъпа на бизнеса до продукти за микрофинансиране.

Връзките между безвъзмездните средства и финансовите инструменти бяха анализирани при всички ПРСР, които включват най-малко финансови инструменти (изцяло, частично програмирани или "понятия"). Целта на интервютата по тази тема беше да се разберат решенията за програмиране на управляващите органи за финансовите инструменти, да се идентифицират практическите и правните въпроси, които оказват влияние върху решенията на управляващите органи, и да оценят потенциала за финансиране инструменти и настоящите пропуски в програмите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 21.10   1097 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид дьо Буйон, Боемунд I Антиохийски и Раймон Тулузки започват Обсадата на Антиохия. 1520 г....