АИКБ е против задължително въвеждане на квоти за по-слабо представения пол в публични компании

20.04.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
На 17 ноември 2016 г. Съветът за развитие на капиталовия пазар прие единодушно Стратегия за развитие на капиталовите пазари в Република България
АИКБ е против задължително въвеждане на квоти за по-слабо представения пол в публични компании
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) остро възразява срещу проекта на  Рамкова позиция на Република България относно Предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за подобряване на баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружества, допуснати до борсова търговия и свързаните с това мерки. Това заявяват в официална позиция от организацията, която обединява и изразява интересите на публичните компании в България.

Българският капиталов пазар е много добре регулиран и има важна роля за въвеждането на  стандарти за добро корпоративно управление и за утвърждаването на алтернатива за финансиране на българските предприятия и публични проекти. Всяко действие, което би застрашило крехкия напредък, постигнат в резултат на успешното партньорство между законодателната и изпълнителната власт, регулатора и заинтересованите институции и организации, следва да бъде избягвано. АИКБ напомня, че диалогът в тази област е много добре структуриран, на основа на подписания Меморандум за сътрудничество и взаимодействие между Комисията за финансов надзор и неправителствените и бизнес организации в областта на капиталовия пазар.

На 17 ноември 2016 г. Съветът за развитие на капиталовия пазар прие единодушно Стратегия за развитие на капиталовите пазари в Република България, подкрепена от всички заинтересовани от развитието на капиталовия пазар институции и организации, която не предвижда задължителното въвеждане на минимално участие на по-слабо представения пол сред директорите без изпълнителни функции. 

АИКБ напомня настоятелно в тази връзка, че през последните десет години се води дискусия по този въпрос в рамките на Европейския съюз и винаги заключението е участието на по-слабо представения пол да се насърчава единствено посредством доброволни действия, Кодекси и разпространение на добри практики. В условията на все по-стеснен от гледна точка на предлагане пазар на труда и системен дефицит на човешки ресурси във все повече сектори, налагането на допълнителни изисквания и ограничения върху подбора на кадри упражнява тежко бреме върху бизнеса. Освен това, подобно ограничение, ако бъде наложено само на публичните дружества, ще ги постави в неравностойна, по-лоша позиция в сравнение с техните конкуренти, които не са листвани на борсата, тъй като ще ограничи излишно кръгът от потенциални мениджърски кадри. Това допълнително ще способства за отлив на дружества от борсата и е точно обратното на това, от което имаме нужда, за да изкараме повече компании в най-светлата част на икономиката.

Следва да се има предвид, че с измененията и допълненията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа в сила от 03.06.2016 г. съгласно разпоредбите на чл. 100 н, ал. 12 беше предвидено изрично изключение политиките на многообразие, прилагани по отношение на административните, управителните и надзорните органи на публичните дружества във връзка с аспекти като възраст, пол или образование и професионален опит да не се прилагат за малките и средните предприятия.

Българските публични компании са основно средни и малки. От тази гледна точка, въвеждането на допълнителни ограничения е в противоречие и с Европейската цел за подобряване на конкурентоспособността на МСП и за насърчаване и подкрепа на тяхната дейност.

За нас това е тревожен сигнал, че европейските институции не са си направили нужните изводи от Брекзит.

Във връзка с това, АИКБ настоява Рамковата позиция на Република България да подкрепи единствено въвеждането на доброволни мерки и добри практики, а също и да бъде задължително обсъдена и съгласувана със Съвета за развитие на капиталовите пазари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...