КЗК започва задълбочено проучване на сделката между "Еврохолд" и "ЧЕЗ България"

11.10.2019 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Мотивите, които посочва КЗК за задълбоченото проучване, са, че сделката поражда конгломератни ефекти на съответните пазари
КЗК започва задълбочено проучване на сделката между "Еврохолд" и "ЧЕЗ България"
Снимка: под лиценза на creative commons

Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване на сделката между "Еврохолд" и "ЧЕЗ България", за да направи своите крайни заключения за въздействието, което ще окаже сделката върху съответния пазар. Решението на Регулатора не подлежи на обжалване. Задълбочената проверка може да продължи до 4 месеца, което означава, че КЗК може да не излезе със заключения до 25 дни, както очакване ръководството на "Еврохолд".

Преди решението на антитръстовата комисия председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България" АД Асен Христов каза на пресконференция, на която дружеството представи Стратегия за развитие на компаниите от групата на ЧЕЗ България след завършване на сделката, че КЗК трябва до 25 дни да реши дали да одобри сделката.

Мотивите, които посочва КЗК за задълбоченото проучване, са, че сделката поражда конгломератни ефекти на съответните пазари. Обединяването на дейностите и ресурсите на две големи икономически групи, опериращи на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор, би се отразило съществено и на техните пазарни позиции. Подобна концентрация ще създаде съществено предимство на участниците в сделката с оглед наличието на сериозни финансови изисквания към търговските участници на свободния пазар на търговия с електрическа енергия и по-конкретно предоставяне на обезпечения под формата на банкова гаранция, паричен депозит или застраховка-гаранция, посочва КЗК. В Европейската доктрина се приема, че в сравнение с хоризонталните сливания, обикновено нехоризонталните е по-малко вероятно да възпрепятстват сериозно ефективната конкуренция, доколкото не се осъществяват между преки конкуренти и не води автоматично до намаляване броя на пазарните участници.

Същевременно се счита, че в държави, където сектори от социално - икономическа значимост се характеризират с динамика в развитието, съпроводена с нестабилност на пазарната среда и наличие на проблеми, е необходим по-задълбочен анализ при оценката за въздействието на дадена конгломератна концентрация върху тези пазари. На подобни пазари такъв тип концентрации могат да създадат проблеми за конкуренцията, по-специално когато създават предпоставки новият субект да следва стратегия за ограничаване на конкуренцията на пазарите, на които оперира. До такова ограничаване може да се стигне, ако комбинацията от продукти на съответните пазари предоставя на слятото предприятие възможността и стимула чрез лостов ефект да продължи да експлоатира заеманата от него силна позиция на даден пазар, за да ограничи конкуренцията на друг пазар. Подобни конгломератни сделки водят до обединяване на  значителни финансови ресурси и по този начин влияят по-сериозно на тези пазари.

Това са именно случаи, при които възникват опасения за конкурентната среда не само заради конгломератния характер на операцията, а предвид размера на концентриращите се предприятия. В тези хипотези загрижеността произтича от възможността на определена икономическа група да се разрасне до степен, особено по отношение на активите, така че да има безспорно предимство пред останалите участници в конкурентния процес.

Конгломератното сливане  на големи икономически групи може да породи основателни опасения за конкурентната среда, доколкото се обединяват диверсифицирани предприятия - производствени, предоставящи услуги, финансови, като членовете на новата група ще се ползват от конкурентно предимство, разполагайки с възможност за получаване на капитал при по-благоприятни условия.

Комисията стига до извода, че конкретната оценявана сделка, развиваща се в условията на особено чувствителни пазари, каквито са пазарите на търговия с електрическа енергия, поражда опасения за ефективната конкуренция.

От КЗК посочват още и пазарното положение на застрахователя при застраховка на гаранции. През 2018 г. в структурата на портфейла на дружествата, които извършват дейност по общо застраховане в България, застраховките от групата "кредити, гаранции, разни финансови загуби и правни разноски" заемат дял от 2.6%. Към 31.07.2019 г. този дял е нараснал до 4.4%. За 2018 г. "застраховка на гаранции" формира приблизително половината от премийния приход, получен от всички финансови застраховки на пазара. "Застрахователно Дружество Евроинс” АД и "Застрахователно Дружество ЕИГ Ре” ЕАД имат водеща позиция при предоставянето на "застраховка на гаранции" през 2018 г. и пазарният им дял е 46,68%. Към 31.07.2019 г. лидерската позиция на "Застрахователно Дружество Евроинс” АД се запазва, като пазарният дял на дружеството е 42,64%.

От "Еврохолд" коментираха, че решението на КЗК е дадено за анализ на български и европейски специалисти по конкурентно право.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...