Компании от Групата ASE се срещна с потенциални доставчици за изграждане на новите блокове на АЕЦ „Пакш-2“

12.06.2017 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Директорът на АО „Атомпроект“ Александър Казарин отбеляза, че строящите се два енергоблока по проект ВВЕР-1200 са от най-съвременното поколение „3 плюс“
Компании от Групата ASE се срещна с потенциални доставчици за изграждане на новите блокове на АЕЦ „Пакш-2“
Снимка: под лиценза на creative commons

Търговско-промишлената палата на Унгария заедно със Санктпетербургския институт за проектиране АО „Атомпроект“ (част от Групата компании ASE) проведоха среща в Будапеща с потенциални доставчици при проектирането и изграждането на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш-2“. 

По време на бизнес срещата представители на АО „Атомпроект“ разказаха за основните характеристики и особености на проекта АЕЦ „Пакш-2“, възможностите за сътрудничество и редът за организиране на процедурите за обществени поръчки в областта на проектирането на централата.

Директорът на АО „Атомпроект“ Александър Казарин отбеляза, че строящите се два енергоблока по проект ВВЕР-1200 са от най-съвременното поколение „3 плюс“. Главната им особеност е в уникалната комбинация на активни и пасивни системи за безопасност, значително намаляващото влияние на човешкия фактор, способността за противопоставяне и на най-сериозните извънпроектни аварии и недопускането на изтичане на радиация в околната среда. 

Проектът отговаря на най-съвременните „постфукушимски“ изисквания за безопасност, препоръките на МААЕ и Европейските експлоатиращи организации (EUR).

Александър Казарин заяви, че руската страна разчита на активното участие на унгарски фирми в частта за проектиране на бъдещата централа. 

По думите на директора на АО „Атомпроект“, както унгарските, така и други европейски организации могат да вземат участие в проектирането на спомагателни сгради, изграждането на системи, при които се използва оборудване, доставено от чуждестранни производители, в адаптирането на проектната документация, в дейностите, свързани с инженерните проучвания, оказването на консултантски услуги и т.н.

Александър Казарин подчерта, че обществените поръчки ще се осъществяват открито и прозрачно в пълно съответствие със стандартите на ЕС. В търговете могат в еднаква степен да участват всички заинтересовани компании. Информацията ще бъде публикувана на международни специализирани сайтове.  

„Заинтересовани сме от сътрудничество с унгарските компании и разчитаме на активно участие в проекта от тяхна страна“, отбеляза директорът на АО „Атомпроект“.

Подробна информация за системата на търговете на руската държавна корпорация „Росатом“, реда и организацията на провеждането на търговете по проекта АЕЦ „Пакш-2“, изискванията към участниците в търговете и процедурите за оценка представи в хода на семинара Татяна Медведчикова – специалист от АО „Атомпроект“.   

В рамките на събитието се проведоха кръгли маси, на които унгарските компании представиха своите възможности, а специалистите от АО „Атомпроект“ подробно отговориха на въпросите, интересуващи аудиторията. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.10   439 г. – Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. 1071 г. – Михаил VII Дука става император на Византия. 1260 г....