Консумацията на бутилирана вода на човек у нас през 2019 нараства до 96 литра, сочи проучване

12.02.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Резултатите отразяват нарастващите глобални тенденции за здравословна хидратация, но страната ни все още изостава спрямо други пазари на Балканите
Консумацията на бутилирана вода на човек у нас през 2019 нараства до 96 литра, сочи проучване
Снимка: Девин

Пазарът на бутилирана вода в България нараства с 5,1% в обем през 2019 г. според AC Nielsen България. Данни на Девин ЕАД от агенции за проучвания изчисляват обема на пазара до общо над 660 милиона литра.  

„Наблюдаваме непрестанен ръст в консумацията на бутилирана вода на глава от населението. През 2019 тя достига средно близо 96 литра. Увеличението е част от продължаваща тенденция българските потребители по-често да избират натурална бутилирана вода вместо алтернативи, сред които и безалкохолните напитки. През 2010 г. консумацията беше средно под 63 литра на човек, което прави общо увеличение от 52% за период от почти 10 години. Въпреки това, България изостава от останалите пазари в региона по отношение на консумацията на бутилирана вода – например в Гърция тя достига 135 литра на глава от населението за миналата година, а в Румъния - 111 литра на глава от населението“, каза Томас Кренбауер, главен изпълнителен директор на Девин ЕАД.

През 2019 г. Девин ЕАД отчита отлични резултати на силно конкурентен и динамичен пазар. Компанията устойчиво поддържа пазарното си лидерство вече повече от десетилетие и продължава да бъде основният двигател на цялата категория като въвежда най-добрите световни практики и оперира по най-високите международни стандарти. Производството на компанията нараства с 5,6% в брой бутилки в сравнение с 2018 г. Инвестицията в завода в град Девин за миналата година достига 6,6 милиона лева. Приходите на марките на компанията постигат отлични резултати – минерална, изворна и газирана вода с марката DEVIN общо нарастват със средно 9%, а трапезна вода Divna бележи ръст от 7%. През 2019 г. компанията пусна на пазара иновация – нова опаковка минерална и изворна вода от 1 литър за добра хидратация на потребителите, когато са на път или в движение. Изцяло подкрепена с дигитална комуникация и активации, лансирането на новата опаковка среща силно положителна обратна връзка от страна на потребители и постига 55% увеличение спрямо първоначално заложените продажбени цели.  

От създаването си през 1992 г., „Девин“ ЕАД е лидер на пазара на бутилирани води в България. Изворите на водата и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – изворна, минерална и газирана вода, както и трапезна вода Дивна. Фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.   

Компанията е с централен офис в София и разполага със собствена търговска и дистрибуторска мрежа с национално покритие. „Девин ЕАД“ е отговорен корпоративен гражданин, който инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към регионалното развитие, опазването на околната среда и образованието. 

От 2017 г. компанията е част от белгийската група „Spadel“ – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) и Франция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...