Неправителствените организации: В преследване на каузата - I част

24.08.2012 | 16:25
по статията работи: Александър Димитров
Или как недържавните участници в международните отношения се борят за справедливост и баланс в световната политика
Неправителствените организации: В преследване на каузата - I част
Снимка: Meek

Един от феномените на втората половина на XX век са така наречените „неправителствени организации“. Те спадат към категорията на „недържавните участници“ („non-state actors” на англ.) и осъществяват една мини-революция в системата на международните отношения в последните десетилетия – заедно с индивида като субект на международното публично право. Във всички случаи, без каквото и да е трепване на окото, можем да потвърдим една тенденция, която сякаш е достигнала своя пик – неправителствените организации (НПО) имат огромна роля в текущата световна политика и определят много, много неща. От хуманитарни интервенции, през екологични акции, до технологични и кибердвижения, НПО обхващат вече огромен спектър от сфери на интерес и политика и няма как да не сте срещали множество от тях – били те регионални или глобални.

В тази връзка смятам за редно да предложа един скромен списък на някои по-големи НПО, които имат своите силни и слаби страни, но са обединени от значимостта си в сферата, в която оперират.

Amnesty International

Безспорно един от лидерите на текущата НПО сцена е правозащитната организация Amnesty International (AI). С повече от 3 милиона члена и множество поддръжници в глобален мащаб, AI се бори за „проучване и подбуждане към активност, за да се предотвратят или прекратят остри нарушения на човешките права, както и да се изиска справедливост за тези, чиито права са били нарушени“.

Amnesty International е създадена през 1961 г. след публикуването на статията на юриста Питър Бененсън „Забравените затворници“ в The Observer. В хода на развитието си организацията акумулира масивна база от поддръжници, печели Нобелова награда за мир през 1977 година, обявява война на нарушаването на изконните човешки права и се утвърждава като крайъгълен камък в правозащитната НПО дейност.

Логото на Amnesty International със запомнящия се, ключов символ на организацията. Снимка: AI

С идването на „новата епоха“ - т.нар. „война срещу тероризма“ („war on terror”), която слага нови стандарти и тенденции в системата на международните отношения, Amnesty вписва своята насока тематично. Глобализационните процеси обръщат фокуса ѝ така, че той вече включва икономически, социални и различни културни права, които преди това не са били част от нейната дейност. Основните пунктове на НПО дейността на AI в момента са правата на жените, децата, етническите малцинства и коренните населения, стриктна политика против изтезанията, забрана на смъртното наказание, правата на бежанците, правата на политическите затворници и защита на човешкото достойнство.

Въпреки установените си твърди позиции и предимно положително възприемане, AI е обект и на някои не особено положителни коментари. По думите на критиците, AI е политически предразположена към определени страни за сметка на други. Организацията е била обект на силни нападки от страна на правителствата на държави като Израел, Демократична република Конго, Китай, Виетнам, Русия, и дори САЩ, които са осъждали „едностранчивото ѝ поведение“ в определени ситуации. Католическата църква също е негативно разположена спрямо Amnesty поради позицията, която организацията заема относно аборта.

Human Rights Watch

Друга водеща правозащитна организация е Human Rights Watch (HRW), която е базирана в Ню Йорк и има щабове в Берлин, Брюксел, Бейрут, Женева, Йоханесбург, Лондон, Париж, Москва, Токио и много други големи градове. Финансов дарител и стабилен гръб на HRW е спорният магнат Джордж Сорос, като за 2011 година общо 100 милиона долара от 128 милиона долара събрани средства за HRW идват от неговата фондация.

HRW е основана по-късно от Amnesty International – през 1978 година, като първоначално името ѝ е Helsinki Watch – поради мониторинга, който осъществява на СССР в съответствие с Хелзинкските споразумения. Основна цел е изобличаване на порочните, насилствени и антихуманни практики в СССР и блоковите държави по това време, като се смята, че HRW има огромен принос за установяването на демократичните промени в региона в края на 80-те години на XX в.

Логото и на Human Rights Watch със завъртян глобус на света около него. Снимка: HRW

През 1981 година се създава Americas Watch, която използва хуманитарното право, за да разследва и изобличи нарушения на правата на гражданите, както и военни престъпления, извършвани от различни бунтовнически групировки. Организацията анализира и участието на САЩ в сферата на военни доставки и политическа подкрепа на режими, които са откровено жестоки и уронващи човешките права.

Asia Watch, Africa Watch и Middle East Watch са създадени респективно през 1985, 1988 и 1989 година, като през 1988 година се осъществява сливането на всички от тях (без все още несъздадената Middle East Watch, която все пак се присъдинява после) в институцията, която днес знаем като Human Rights Watch.

HRW има доста широк спектър на дейност и политическа насоченост. Организацията работи в сферата на незаконната търговия с оръжие, експлоатацията на детски труд, експлоатацията на деца като войници, отвличанията, геноцида, военните престъпления и престъпленията против човечеството, правата на хомосексуалистите, аборта, сигурността на цивилните по време на война, изтезанията, трафика на проститутки, полицейското насилие, съдебното производство срещу нарушители на изконните човешки права и много други.

Electronic Frontier Foundation

Всеки, който е имал дори и мимолетен досег с материята на сигурността и защитата на потребителите в интернет, знае колко повратна НПО е Electronic Frontier Foundation (EFF, или на български „Фондация Електронна граница“). EFF е международна организация, оперираща в сферата на дигиталните права и базирана в САЩ. Създадена е през месец юли 1990 година като отговор на ширещата се неосведоменост на щатските власти относно зараждащата се култура на онлайн общуване.

Лозунгът на EFF е: "Защитаваме вашите права в дигиталния свят". Снимка: EFF

Дейността ѝ – по думите на самите участници и ръководители на EFF, следва пет главни точки:

- Да действа активно в името на образователни акции, които да обогатят знанието на хората относно възможностите и предизвикателствата вследствие на компютърното и телекомуникационното развитие.

- Да си сътрудничи активно със законодателите на световно ниво в името на по-добро осъзнаване на проблемите със свободата и открития достъп във виртуалната среда, както и да подкрепя активно законовия подход, който да улесни възприемането на технологиите от обществото.

- Да предостави на вниманието на обществото възможни нарушения на гражданските права във виртуалното пространство.

- Да работи в името на обществения интерес и да се бори против всякакъв опит за посегателство или нарушаване на Първата поправка от Американската конституция* в рамките на виртуалното или телекомуникационното пространство.

- Да окуражи и подкрепи разработката на нови способи и средства, които да улеснят незапознатите с технологиите потребители и да им предоставят лесен и цялостен достъп до различни технологични аспекти.

EFF приема дарения, като по този начин се извършва и цялостното финансиране на организацията, базирана в Сан Франциско, Калифорния. Организацията и нейните официални членове са акредитирани към Световната организация за интелектуална собственост (СОИС).

*Тя гласи: "Конгресът няма да прави закон относно утвърждаване на религия, или на нейното свободно упражняване; или ограничаване свободата на словото, или на пресата; или правото на хората мирно да се събират, и да подават петиция пред правителството за поправяне на неправди".

Във втората част на материала ви представяме интересни факти за дейността на Репортери без граници, Грийнпийс и Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Ще я откриете тук.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...