Няма да повярвате, че има такива длъжности в Google

22.02.2012 | 17:00
по статията работи: Лили Бончева
Чували ли сте за "Веселия добряк" или пък за "Всемогъщия крал на интергалактическата федерация и командир на Вселената"? Те са ключови фигури в йерархията на търсачка номер 1 в света
Няма да повярвате, че има такива длъжности в Google
Снимка: Google

Google е нетрадиционна компания. Това важи с пълна сила и за официалната й политика по отношение на наименованията на длъжностите, заемани от нейните служители. В общи линии тя може да се обобщи така: "Каквото и да пожелаете да пише на визитната ви картичка, ще е приемливо".

В резултат на това, част от служителите на Google (които са близо 22 хиляди на брой), са си избрали изключително нестандартни наименования на позициите, които заемат, коментира BusinessInsider.com.

В същото време компанията е организирала множество изумителни занимания и екстри, които да карат работещите за нея да се чувстват щастливи и отдадени на работата си. Голяма част от тези дейности се подпомагат от служители на пълен работен ден.

Ето и какви абсолютно реални длъжности се срещат в компанията:

Мениджър "Танци". Хората, които заемат подобни позиции, преподават по танци или йога в танцовото студио на Google в офиса й в Маунтин Вю (Калифорния). Тези занимания са част от стратегията на компанията да се грижи за здравето на служителите си.

Диетолог. Хората на тази длъжност трябва да се грижат за това безплатната храна, която Google предоставя на своите служители, да е здравословна. Или поне в менюто да присъства и такива ястия, наред с другите.

Хранителен учен. Тези момчета са част от Отдел "Човешки ресурси". Те провеждат експерименти, свързани с безплатната храна в компанията. Например, тестват разликите във вкусовите качества на бонбони M&M, поставени съответно в прозрачни и в непрозрачни кутии.

Учител в центъра за деца в предучилищна възраст. Тези хора се грижат за децата и наблюдават съоръженията в детските помещения, каквито има в някои от офисите на компанията.

Масажист. Масажите са екстра, която започва да се предлага на служителите в компанията почти веднага след основаването й през 2008 г.

Специалист по ергономичност. Грижат се за това работните станции на служителите на компанията да са правилно сглобени, така че те да не получават карпален синдром (причиняващ пробождащи болки в китката и ръката нагоре, често предизвикани от работа с компютърната мишка) или болки в гърба.

Фитнес мениджър. Той има за задача да измисля всевъзможни начини, чрез които работниците в Google да поддържат формата си.

Транспортен мениджър. Координира бусовете, с които се возят служителите на компанията, както и всички останали превозни средства, като например велосипедите за придвижване в комплекса на Google.

Веселият добряк (Jolly Good Fellow). Това е официалната длъжност на Чейд Менг-Тан (всички го наричат Менг). На визитката му пише още: "...нещо, което никой не може да отрече". В началото той е бил инженер в компанията, но в момента преподава "внимание" (ум, мисъл, задълбоченост) на служителите й като част от програма, наречена "Потърси вътре в себе си" (Search Inside Yourself). Повече за тази изключително колоритна личност може да научите тук.

Ръководител на "зеления екип". Той се грижи за това дизайнът на сградите на компанията да е енергийно ефективен и да се използват природосъобразни хранителни източници.

Всемогъщ крал на интергалактическата федерация и командир на Вселената. Всъщност това е официалната длъжност на една от дамите в компанията - Тифани Монтаг, която ръководи космическите проекти на Google. Такъв например е конкурсът Lunar X Prize, който ще даде 30 млн. долара на първия финансиран с частни средства проект, който успее да изпрати робот на Луната.

Оцени статията:
5.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...