Още две банки започват да отпускат безлихвени кредити до 4500 лева

04.05.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Интерес към програмата за безлихвени кредити заявиха общо 12 банки. С останалите осем предстои сключването на споразумения. Това са "Алианц банк", Банка ДСК, ОББ, "Райфайзенкбанк", "Търговска банка Д", "Уникредит Булбанк", ЦКБ и "Юробанк България"
Още две банки започват да отпускат безлихвени кредити до 4500 лева
Снимка: ББР

Още две търговски банки започват да приемат заявления за отпускане безлихвени кредити до 4500 лв., гарантирани от Българската банка за развитие. "Интернешънъл Асет Банк“ започва да приема документи от 4 май, а "Първа инвестиционна банка" – от 5 май. Преди дни по силата на индивидуални споразумения с ББР още две кредитни институции също започнаха да предлагат този продукт - "Общинска банка" и "Инвестбанк". 

Интерес към програмата за безлихвени кредити заявиха общо 12 банки. С останалите осем предстои сключването на споразумения. Това са "Алианц банк", Банка ДСК, ОББ, "Райфайзенкбанк", "Търговска банка Д", "Уникредит Булбанк", ЦКБ и "Юробанк България".

Засега все още не се е стигнало до реално отпускане на подобен кредит. До момента банките единствено обработват заявления от граждани, прекратили трудовата си дейност в следствие на кризата с Covid-19. 

Кандидатите могат да се възползват от възможността да получат безлихвен кредит до 4 500 лева наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Кредитополучателите не осигуряват обезпечения и не дължат такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Те могат да кандидатстват по програмата до 31 декември 2020 година.

Търговските банки имат право да променят уговорения с клиентите си погасителен план, но в рамките на максимално определените срокове по програмата. Разбира се, дългът може да бъде и предсрочно погасен, за което не се дължи такса или комисиона.

За да получат достъп до такъв кредит, лицата на трудов договор трябва да са преустановили полагането на възмезден труд за работодателя си и да са в неплатен отпуск като следствие от въведените извънредни мерки; да са страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск; да не получават възнаграждение по други трудови правоотношения; да имат отработени поне пет работни дни  през март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

Самоосигуряващите се лица трябва да са прекъснали дейността, която извършват като самоосигуряващи се лица и/или търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през първото тримесечие на 2019 г., като резултат от пандемията; да не получават възнаграждение по други правоотношения.

Кандидатите трябва да са с платени осигурителни вноски и да могат да възобновят упражняването на своята дейност (да се върнат на същата работа) след прекратяване на неплатения отпуск.

Условията за кандидатстване за безлихвен заем позволяват той да бъде комбиниран с искане за мораториум (отлагане на плащанията) по вече съществуващ кредит в обслужващата банка.

Заемът се погасява в зависимост от финансовите възможности на клиента – с равни вноски, с индивидуално изготвен план или еднократно на крайната падежна дата. Също така банките не могат да начисляват наказателна лихва при просрочие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 25.07   1139 г. – Алфонсо I Енрикеш побеждава маврите в Битката при Урике и се обявява за крал на Португалия. 1261 г. – Армиите на никейския император Михаил VIII...