Решението за Olympic Insurance е публикувано в официалния вестник на Кипър

23.08.2019 | 17:05
по статията работи: econ.bg
Другата седмица КФН ще публикува на сайта си секция "Въпроси и отговори" по казуса
Решението за Olympic Insurance е публикувано в официалния вестник на Кипър
Снимка: под лиценза на creative commons

Решението на Районния съд на Никозия за откриване на производство по ликвидация на Olympic Insurance Co. Ltd – кипърското дружество, което извършваше дейност у нас чрез застрахователна компания "Олимпик - клон България", бе публикувано днес в официалния вестник на Република Кипър.

Дружеството е лицензирано по законите на Кипър да извършва застрахователна дейност, като за надзора на дейността му отговорна институция е Надзорният орган върху застраховането на Кипър. По силата на правото на Европейския съюз дружеството извършваше застрахователна дейност посредством т.нар. "свобода на установяване" на територията на България чрез своя клон застрахователна компания "Олимпик – клон България" КЧТ. Като част от фирмата този клон също подлежи  на надзор от надзорния орган на държавата, в която е седалището на фирмата, тоест в Кипър. Производството по ликвидация на застрахователна компания "Олимпик" се урежда изцяло съгласно националното право на Кипър и е в изключителните правомощия на назначените ликвидатори от кипърския съд.

Надзорните органи на другите държави-членки в Европейския Съюз, каквато е и България, нямат правомощия или друга правна възможност за пряка намеса в производството по ликвидацията на кипърския застраховател.

Българската Комисия за финансов надзор миналата седмица изпрати писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Кипър и до българския посланик в Кипър. В писмото се поставят въпроси, които засягат интереса и правата на българските потребители, като:

какъв ще бъде срокът, в който съгласно кипърското право лицата, които имат претенции, трябва да ги предявят пред ликвидаторите;

как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите;

каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др. 

След днешната официална публикация на решението за ликвидация актуална информация за всички заинтересовани страни, както и за самия процес на ликвидацията, ще бъде публикувана на страниците на КФН, българския клон на "Олимпик" и на кипърското финансово министерство.

В рамките на следващата седмица ще бъдат публикувани секции с "Въпроси и отговори" на гръцки и английски на страницата на Надзорния орган върху застраховането на  Кипър,  и на български език на сайта на Комисията за финансов на надзор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....