"Булгартрансгаз" ще трябва да сключи договор с отстранен кандидат за "Турски поток"

01.07.2019 | 17:05
по статията работи: econ.bg
На сайта си "Булгартрансгаз" обявява, че пред дружеството има два варианта: да сключи договор с "Аркад" или да обжалва решението на комисията. Посочва, че ще го анализира и тогава ще вземе решение
"Булгартрансгаз" ще трябва да сключи договор с отстранен кандидат за "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определя като незаконосъобразно решението на "Булгартрансгаз" да подпише договор за доставка по българското трасе на "Турски поток" с втората в класацията фирма, като се откаже да направи това с първата. Решението на комисията от 27 юни е след жалба от страна на ДЗЗД "Консорциум Аркад" - класираното на първо място сдружение, в центъра на което стои фирмата от Саудитска Арабия "Аркад".

Комисията връща преписката на държавната компания да направи възлагане на поръчката по законов ред и се разпорежда да плати на "Аркад" 4500 лв., които компанията внесла като държавна такса, за да обжалва решението. Оставено е без уважение и искането на държавната компания за предварително изпълнение на поръчката.

На сайта си "Булгартрансгаз" обявява, че пред дружеството има два варианта: да сключи договор с "Аркад" или да обжалва решението на комисията. Посочва, че ще го анализира и тогава ще вземе решение.

В края на май "Булгартрансгаз" обяви, че строителят на българската част по трасето на газопровода "Турски поток" няма да е избраният преди това консорциум около фирмата от Саудитска Арабия "Аркад", а вместо това за изпълнител на проекта за 3 млрд. лв. е избрано свързаното с "Газпром" обединение "Газово развитие и разширение в България". Тогава "Капитал" написа, че още през февруари руски медии са прогнозирали такъв финал на конкурса, а тогава все още не бяха известни имената на кандидатите.

Мотивът, с който "Булгартрансгаз" обясни смяната на избрания изпълнител, беше, че саудитската компания не е представила поискани от нея документи. В жалбата си до комисията обаче сдружението обяснява, че са му поискани определени документи за сключване на договора, като за получаването им не е бил поставен срок. Поръчителят обаче обяснил в писмо, че според конкурсната документация срокът за това е 15 дни след взимането на решение и съответно срокът на 2 май вече е изтекъл. В писмото е предложена и среща на същата дата. Тя се е състояла и представители на избрания изпълнител са обявили, че сроковете за предоставяне на документи са нереалистични.

Между страните е била обсъдена възможността за издаване от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД на изрично писмо, поясняващо определени клаузи по проектодоговора, което да бъде използвано с цел изясняване на договорните механизми пред финансиращите банки, с които се водят преговори за осигуряване на необходимото за проекта финансиране. Такова писмо не е било дадено.

Жалбоподателят отбелязва, че представителите му са подчертали, че въпреки изброените трудности консорциумът прави всичко възможно и е ангажирал всички възможни ресурси за осигуряване на необходимото финансиране и предоставяне на необходимите документи за сключване на договор в най-кратки срокове. Изтъква, че представителите на ДЗЗД "Консорциум Аркад" са подчертали категорично желанието и готовността си да подпишат договора за възлагане на обществената поръчка.

На 22 май обединението депозира в деловодството част от изискваните документи, като от отговора на "Булгартрансгаз" се разбира, че дотогава е бил удължен крайният срок. А междувременно на 17 май в деловодството на "Булгартрансгаз" е постъпило писмо от ДЗЗД консорциум "Газово развитие и разширение в България", в което се посочват ред отстъпки, достигащи малко над 31% и готовност да се сключи договор, ако бъде избран за изпълнител. Това съобщава и "Булгартрансгаз", като посочва, че така цената на доставката излиза 2.2 млрд. лв. без ДДС. В допълнение въпросният кандидат е предложил до 41% и други отстъпки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.02   1568 г. – Издадена е присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става...