18 български компании са сред 500-те най-големи в региона

07.09.2017 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Класацията на Кофас на най-големите 500 компании в ЦИЕ: спад в оборотите, ръст в броя на служителите
18 български компании са сред 500-те най-големи в региона
Снимка: БГНЕС

Изминалата година се оказа хетерогенна за икономиките в страните от Централна и Източна Европа – наблюдава се бум в пазара на труда, а оборотите и печалбите на най-големите компании намаляват съответно с 0,6% и с 3,1%. По държави – Полша остава най-големият играч със 168 компании в класацията и с ръст в общия им оборот от 3,3%, следвана от Унгария (която отбелязва спад от 11,5% в общия оборот на компаниите) и Чехия (спад от 2,2% в оборотите).

Това показва авторитетната годишна класация на Кофас за 500-те най-големи компании в региона на Централна и Източна Европа (Coface CEE Top 500) за 2016 г. Международният кредитен застраховател представи деветото си изследване, класирайки компаниите основно по оборот и отчитайки допълнителни данни като брой служители, обхвата на фирмите, секторите и пазарите.

Българските компании в класацията вече са 18 – с една повече от година преди това, което нарежда страната ни на шесто място в региона. Първа от тях е Български Енергиен Холдинг, която заема 25-то място, втората е Лукойл Нефтохим Бургас на 45-то, а третата – Аурубис, която заема 78-то място в Кофас ЦИЕ Топ 500. Следват НЕК, Лукойл България, Кауфланд България, ЧЕЗ електро, Адванс Пропъртис, Експрес Логистик енд Дистрибюшън, Булгаргаз, Дафна груп, ОМВ България,  Софарма, БТК, АЕЦ Козлодуй, Сакса, Хювефарма и Астра Биоплант, като последните две са нови попълнения. Цели десет от 18-те, включително и първите 4, спадат надолу в класацията, което общо взето върви и със спад в оборотите им. 

„При родните компании в класацията тенденцията е абсолютно идентична като в целия регион. Общият им оборот е намалял със 7,07% до 16 656 милиона евро, а финансовия резултат е спаднал с 8,71% и достига 287 милиона евро. За сметка на това броят на заетите служители нараства с 1,2%, като при Хювефарма ръстът е почти двоен. В Кофас оценяваме икономическата ситуация като благоприятна – налице е динамичен ръст на домакинското потребление и нетния износ, което е свързано с нарастваща увереност и ръст в заетостта. Рисковете обаче остават – това са основно в някои от секторите и по отношение на зависимостта от европейско финансиране“ – отбеляза Милена Виденова, управител на Кофас за България.

„Подобряването на макроикономическата среда има положителен ефект върху бизнеса. Несъстоятелността на компаниите спада с 6% през 2016 г. и с 14% през 2015 г.“, подчерта Катаржина Комповска, главен изпълнителен директор на Кофас за Централна и Източна Европа. „Освен това трудовият пазар продължи да се подобрява, което доведе до ниски нива безработица. Най-осезаем спад бележи Чехия, с ниво на безработицата от 4%. Повишаването на заплатите и ниската инфлация, заедно с подобряването на потребителското доверие, превърнаха домакинското потребление в основата на икономическата експанзия, което даде основния положителен ефект върху някои сектори в ЦИЕ“ – допълни тя.

Най-големите 500 компании са генерирали 580 милиарда евро оборот през 2016 г. – с минимално намаление от 0,6% спрямо 2015 г. и са отбелязали малко по-голям спад на нетната печалба – с -3,1% до 26,3 милиарда евро. За разлика от намаляването на тези показатели обаче, темповете на заетост се покачват значително. Компаниите от класацията заемат 4.5% от общата заетост в региона, като значително увеличават работната си сила – с 3.9% до 2.24 милиона души. Тези показатели влияят на намаляващите нива на безработица в региона, като в десет от страните равнищата на безработица са намалели с повече от 10%. Най-осезаем е спадът в Унгария – от -25,0% до 5,1%, както и в Чехия – от -21,6% до 4,0%. В повечето страни от Централна и Източна Европа равнището на безработица е дори по-ниско, отколкото в западноевропейските страни.

Анализите по сектори показват променящ се пазар. Традиционните отрасли регистрират спад, а новите са готови да поемат нагоре. Въпреки че общият оборот е намалял с 0.6%, девет от 13 сектора са увеличили оборота си в сравнение с предходната година. Намаляването на оборота в класацията Кофас ЦИЕ Топ 500 може да се отдаде на четири отрасъла: нефт и газ (-5,4%), енергетика (-7.3%), машиностроене (-59.1%) и метали (-6.4%). Техните загуби в приходите са твърде големи, за да бъдат компенсирани от положителните резултати на другите сектори.

Автомобилният и транспортният сектори заеха водеща позиция с оборот от 128 милиарда евро. В ЕС регистрациите на нови леки автомобили са се увеличили с близо 7%. Това по-голямо търсене е с положително въздействие върху производителите на автомобили, които се намират главно в региона. През 2016 г. повече от 20% от всички топ 500 компании в са работили в тази област, докато през 2015 г. те са само 17%. Приходите се увеличават с 8,6%, а нетната печалба се увеличава с 6,8%. Според експертите на Кофас, този резултат се дължи на благоприятна икономическа среда и нарастващо търсене.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 23.05   1430 г. – Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. – Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически...