Лари Съмърс се отказа от битката за Фед

16.09.2013 | 13:20
по статията работи: Симеон Досев
Новината се отрази положително на азиатсктие пазари. Новият фаворит за поста Джанет Йелън не е привърженик на затягането на паричната политика
Лари Съмърс се отказа от битката за Фед

Бившият секретар на Министерството на финансите на САЩ Лари Съмърс е оттеглил кандидатурата си да наследи Бен Бернанке на поста ръководител на Федералния резерв, информира „Би Би Си“.

Според анализаторите основна причина за решението му е опозицията от страна на Сената.

"Трябва с нежелание да заявя, че евентуалното ми назначаване би било язвително и не би защитавало интересите на Федералния резерв, администрацията и най-вече – интересите на нацията в продължаващото възстановяване на икономиката“, се казва в писмо на Съмърс до Барак Обама.

„Лари беше един от критичните членове на моя екип, когато се сблъскахме с най-тежката икономическа криза от Голямата депресия насам и в не малка степен благодарение на неговите знания мъдрост и лидерски качества успяхме да доведем икономиката отново до растеж и постигнахме прогреса, който виждаме днес“, заяви американският президент в отговор допълвайки, че винаги ще е благодарен за неуморната работа на Съмърс в името на страната.

Сега основен фаворит за ръководния пост във Фед е Джанет Йелън. Според анализаторите тя не е сред привържениците на затягането на паричната политика и е по-малко склонна да преустанови програмата за парични стимули на Фед, позната като „количествени облекчения“.

Вероятността централната банка на САЩ да спре да изкупува облигации и по този начин да не налива толкова парични средства в икономикaта се оказа твърде негативна за много страни, особено нововъзникващите пазари. Очаква се решението дали ще има редуциране на количествени облекчения да бъде взето тази седмица на срещата на Федералния резерв.

Инвеститорите се надяват, че оттеглянето на Съмърс, който е привърженик на орязването на паричните стимули, да доведе до запазване на сегашното ниво на изкупуване на облигации поне за известно време.

В резултат на новината азиатските акции поскъпнаха. Основните индекси в Индия, Тайланд и Филипините се покачиха с около 2%. Ръст имаше и в Южна Корея, Хонг Конг и Австралия.

На валутния пазар доларът достигна най-ниската си стойност за последния месец, поевтинявайки с 0,4% спрямо британската лира и японската йена и с 0,5% спрямо еврото.

Мандатът на Бен Бернанке изтича през януари 2014, а Джанет Йелън ще стане първата жена-председател, ако бъде избрана.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....