Александър Манолев се срещна с представители на земеделски производители

26.11.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Миналата седмица в Министерството на икономиката постъпиха обобщени предложения от земеделския бранш по публикуваната за обществено обсъждане наредба
Александър Манолев се срещна с представители на земеделски производители
Снимка: БГНЕС

Предвиждат се административни облекчения за земеделските производители в Наредбата за реда и условията за водене на регистър на лицата осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с представители на земеделски производители. 

Миналата седмица в Министерството на икономиката постъпиха обобщени предложения от земеделския бранш по публикуваната за обществено обсъждане наредба. Повечето от тях касаят административни облекчения за бизнеса, сред които обобщение на всички предвидени декларации в нея в единно заявление, служебен обмен на данни между институциите, по-малък на брой изискуеми документи и др. Взема се предвид и характера на дейността на земеделските производители като се допускат възможност за по-облекчено деклариране на притежаваните и/или наети превозни средства, както и на местоположението на цистерните, които ползват за своята дейност. Всички предложения днес бяха обсъдени, заедно с експерти от Министерството на земеделието, храните и горите. 

„На практика всички наши предложения, които касаят наредбата се приемат, а за въпросите, които касаят самия закон ще търсим най-доброто решение в практиката“, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него е имало нужда от подобна среща, за да представят специфичните проблеми на бранша. „Според нас между 12 и 15 хил. производители ще подадат заявления за включването им в този регистър и трябва да се намери решение как да не ги затрудняваме излишно и да не им се пречи да работят“, каза Костадин Костадинов и подчерта, че вижда воля и разбиране към специфичните проблеми на бранша.    

„Целта ни е да направим подзаконовият нормативен акт работещ като пресечем възможностите за злоупотреби, но без да натоварваме бранша с излишни административни изисквания“, посочи зам.-министър Манолев и се ангажира всички направени предложения в тази посока да бъдат съобразени в текстовете на наредбата. Разпредено е наредбата да бъде преработена и отново качена за обществено обсъждане с отразените предложения, стана ясно по време на срещата.

Посочено бе, че експертите, които са работили по нея са се стремели да съкратят сроковете и в хода на общественото обсъждане да отразят постъпилите коментари. „За мен е по-добре, дори с цената на закъснение, да се организират подобни срещи със заинтересованите страни, и да се опитаме максимално много от получените предложения да залегнат във финалния текст“, подчерта икономическият заместник-министър и даде да се разбере, че едва тогава отново ще стартира цялата процедура по публикуване на наредбата и нормативния срок за общественото ѝ обсъждане. В този срок също могат да се направят допълнителни предложения по подзаконовия нормативен акт. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...