Българката, която има големи идеи и ръководи империя

04.12.2012 | 13:10
по статията работи: Евгени Бърдаров
За блогърката Мария Попова, която е създател на онлайн "магазина за идеи" Brain Pickings, разказва в. "Ню Йорк таймс"
Българката, която има големи идеи и ръководи империя
Снимка: Brain Pickings

Тя е ръководител на една от бързоразрастващите се литературни империи в интернет. Тя е само на 28 г. Ревностен защитник на книгите е, но твърди, че никога няма да напише книга за себе си. Тя е почти неизвестната, но все по-успяваща българка Мария Попова.

Малцина биха се досетили, че става въпрос за основателката на набиращия все по-голяма популярност онлайн магазин за идеи, известен като Brain Pickings. Повече светлина върху личността ѝ и това, с което се занимава Мария, ни дава вестник "Ню Йорк таймс".

Това е една удивителна смесица от научни куриози, забравени фотографии, откъси от стари любовни писма, интересни факти и бележки. Блогът ѝ е с 500 000 посетители месечно, а в Twitter пък има 263 000 последователи. Това, което тя е направила и обяснява като "притегателната сила да търсиш и откриваш интересното", привлича съвсем разнородна група поклонници, в това число писателя Уилям Гибсън, певеца Джош Гробан, комика Дрю Кери, невролога Дейвид Ийгълман, актрисата Миа Фароу, както и основателите на "Twitter" - Биз Стоун и Евън Уилямс. 

"Можеш да усетиш огромното удоволствие, което е получила от намирането и споделянето на всички тези интересни неща", казва Ан-Мари Слоутър, преподавател в Принстън и бивш служител на Държавния департамент на САЩ. "Това е като обиколка в Музея на модерното изкуство с екскурзовод, който е само на ваше разположение", добавя тя.

За разлика от повечето известни блогъри, Мария Попова (на снимката вляво) предпочита анонимността, което значи, че последователите ѝ не знаят почти нищо за нея. Нейната лична история също почти напълно липсва. Дори няма нейна снимка на сайта ѝ. „Просто не виждам смисъла на това да влизаш в публичното пространство по този начин“, казва тя в интервюто си пред Ню Йорк Таймс (дадено с неохота). "Съществува някаква сигурност в това да караш хората да си мислят, че зад един такъв проект стои организация, а не отделен човек".

Находчивата българка държи много на дисциплината и се придържа стриктно към изградените си навици. Занимава се с фитнес. Обновява блога си три пъти дневно и отговаря на петдесет съобщения. Причините да е така отговорна и да държи на режима си тя открива назад във времето зад "Желязната завеса". Родителите ѝ се срещат в Русия по време на студентски обмен и тя се появява на бял свят почти веднага. Баща ѝ бил инженер, а майка ѝ изучавала библиотекознание.

"В момента не поддържаме много връзка", казва тя за родителите си, „но се чуваме в Skype и наскоро осъзнах връзката между моята организираност и цялото това нещо с библиотекознанието. Майка ми доста се развълнува. Беше много смешно“.

След завършването си в Американската гимназия у нас, Мария е приета в Пенсилванския университет, където бързо се отегчава от това, което тя нарича "индустриално" образование.

Докато е студентка и работи в рекламна фирма, неин колега изпраща изрезки от работата на конкурентните фирми, за да вдъхнови екипа. Българката заявява, че това е грешен подход и решава тя самата да започне да праща стимулиращите имейли. Те съдържали всичко – от новости в научните изследвания до хайку на японски поети. Без много да мисли, тя кръщава проекта си Brain Pickings.

Сега вече самостоятелният сайт се издържа предимно от дарения.

И така, какво точно прави тя? Обяснението на нашенката е следното: "Помагам на хората да се интересуват от нещата, от които не знаят, че се интересуват". Паола Антонели, старши уредник в Музея на модерното изкуство и личен приятел на Попова, казва: "Това, което Мария има, е ДНК на милиони хора. Тя някак си е успяла да улови мечтите на хората и да ги вдъхнови по начин, който е уникален."

Разбира се, Попова се сблъсква и с критика. Някои я отхвърлят, като я определят като елитарна или снизходителна. В отговор тя казва: "Има начини да критикуваш интелигентно и с уважение, без да подкопаваш валидността на несъгласието си."

Brain Pickings е опит да се създаде библиотеката на 21 век. "Искам да изградя нова информационна рамка“, казва тя. В действителност тя иска да пресъздаде начина, по който е гледала на света като дете - библиотечните науки на майка си и енциклопедиите на баба си. Мария признава, че е стимулирана да го постигне. "Все едно се уча", казва тя.


Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/8
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...