И Рая Назарян категорично отказа да е служебен премиер

21.08.2024 | 15:05
по статията работи: econ.bg
Срещите на държавния глава започнаха тази сутрин. До момента единствено настоящият премиер Димитър Главчев потвърди, че е готов да продължи да бъде на поста, ако президентът отново го избере.
И Рая Назарян категорично отказа да е служебен премиер
Снимка: под лиценза на creative commons

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател, предаде NOVA като се позова на източници. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли.

В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава разговорите с потенциалните кандидати за този пост по новите правила в Конституцията. 

Срещите на държавния глава започнаха тази сутрин. До момента единствено настоящият премиер Димитър Главчев потвърди, че е готов да продължи да бъде на поста, ако президентът отново го избере. 

След последните поправки в Конституцията, Румен Радев може да избира само служебен премиер и то от списъка с 10 потенциални кандидати на публични длъжности. Възможностите обаче де факто са само шест. Парламентът не е назначил омбудсман или негов заместник, които са в списъка за евентуален министър-председател. В него е и председателят на парламента Рая Назарян. Тя вече отказа на Румен Радев да оглави евентуално временно правителство. В списъка е заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. Друг възможен вариант са управителят на БНБ Димитър Ладев или някой от неговите трима заместници. От месец обаче те са само двама, след като от поста беше отстранен Андрей Гюров. 

Подуправителят на Българската Народна банка Петър Чобанов изяви желание да оглави временно правителство. 

Такова има и настоящия служебен премиер Димитър Главчев, който и след днешната среща на "Дондуков", 2 потвърди, че е готов да оглави ново служебно правителство, ако президентът Румен Радев реши отново да избере него за този пост. Срещата им продължи около час, но след нея Главчев не отговори на въпроса ще освободи ли от поста министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Срещите на държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер продължиха с управителя на БНБ Димитър Радев. Разговорът на "Дондуков" 2 започна в 11.00 часа. След него Димитър Радев каза, че не е променил позицията си от края на март, когато се формираше служебен кабинет по новите конституционни правила, а именно, че не е редно Централната банка да бъде въвличана в политическия процес: 

"Аз съм категоричен, че Централната банка не трябва да се въвлича в политическия процес. Не трябва да се подценява, че всъщност Централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре, работят устойчиво. Политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост".

Срещите на президента продължават. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...