Състрадателният принц – владетелят на Лихтенщайн Ханс-Адам II

21.10.2020 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Как един от най-богатите владетели в света черпи своите поданици и харчи милиони за търсене на НЛО
Състрадателният принц – владетелят на Лихтенщайн Ханс-Адам II
Снимка: Ханс-Адам II

Принцът на Лихтенщайн се смята за един от най-богатите владетели в света. Състоянието на семейството му надхвърля 7,6 милиарда долара, а личното му състояние е 4 милиарда долара. И това въпреки факта, че по време на Втората световна война неговите роднини загубиха почти 90 процента от притежанията си по света. 

Монархът се опитва да живее скромно и да помага на поданиците си: той ремонтира пътища за своя сметка и ежегодно отваря вратите на замъка си, като кани хората на закуска. Освен това харчи стотици хиляди долари за изследвания на НЛО. 

„Петнадесетият принц на Лихтенщайн, Ханс-Адам II, живее в замък, разположен на скала в алпийското княжество. Този замък носи неговото име. 38 хиляди поданици наричат монарха „Ваша милост“, той притежава колекция от шедьоври от Ренесанса. Притежава и два двореца във Виена. Според индекса на милиардерите Bloomberg той е включен в списъка на 500-те най-богати хора в света“, описва Bloomberg европейския владетел.

Княжеското семейство на една от най-малките държави в Европа е наистина приказно богато. Управляващата династия притежава частната банка LGT Group, основана през 1920 г., и други видове бизнес: селско и горско стопанство в Долна Австрия и Щирия, енергетика и вино. Ханс-Адам се занимава лично с винопроизводство, но лозето му е сравнително малко - само четири хектара, където средно се произвеждат около 10 хиляди литра вино годишно.

Освен това управляващата династия има много недвижими имоти. Точният брой замъци и резиденции е внимателно скрит от обществеността, но само според официалните данни принцът и семейството му имат поне десет замъка и дворци. Някои от тях са дом на членове на княжеското семейство, други се използват като музеи.

Най-обичани са замъкът Вадуц в Лихтенщайн, два двореца във Виена - градинският дворец и градският дворец, семеен музей в Долна Австрия, още шест замъка, разпръснати из цяла Австрия, както и 76 акра земя в Тексас. И това е въпреки факта, че след Втората световна война семейството на принца е загубило почти 90 процента от владенията - 54 замъка извън княжеството, в Чехия и Австрия.

Княжеското семейство се е научило да вади пари от всичко, до което се докосне: монархът и неговите роднини дават под наем своите виенски дворци. За няколкостотин хиляди евро всеки може да наеме луксозна стая за прием, сватба или концерт.

По-голямата част от времето принцът и съпругата му прекарват в замъка Вадуц, където заемат източното крило. Отвън тази средновековна сграда може да изглежда доста мрачна, но вътре е много удобна. Тук античността мирно съжителства със съвременността: красиви асансьори със спирални стълбища, големи стаи с климатик и Wi-Fi са украсени с гоблени и картини от 17-18 век. Избите са щателно заредени с шкафове и съдове с китайска живопис, колекция от древни оръжия и доспехи. Принцът многократно е казвал, че най-много обича живописната гледка от прозореца - към Алпите и Рейн.

Принцът на Лихтенщайн е роден в Цюрих, Швейцария, посещава начално училище в столицата на Лихтенщайн Вадуц. След като завършва Висшата икономическа гимназия, той работи като чиновник в една от лондонските банки, чието име е грижливо скрито и до днес. След стажа принцът заминава за Швейцария, където постъпва в търговския университет във факултета по бизнес и икономика.

Получените знания се оказват полезни по-късно. Семейното състояние на принца надхвърля 7,6 милиарда долара, а личното му състояние е 4 милиарда долара, което го прави един от най-богатите държавни глави в света. Освен това Ханс-Адам притежава огромна колекция от произведения на изкуството, изложени в музея на Лихтенщайн във Виена. Колекцията започва да се събира от предците на Ханс-Адам през 17 век, а сега тя съдържа повече от хиляда произведения на велики художници като Рубенс и Ван Дейк, Рембранд и Брьогел.

Тази колекция е една от най-големите в света, на второ място след колекцията на British Windsors. Принцът говори за това доста уклончиво: „Някъде ние имаме предимство, някъде те имат. Много е трудно да се прецени чия сбирка е по-скъпао. За мен това са просто активи, които трябва да генерират доход. Аз самият предпочитам съвременното изкуство".

Въпреки огромното богатство, представителите на княжеското семейство не се хвалят с това, опитвайки се да живеят скромно. Така съпругата на Ханс-Адам II, принцеса Мария Кински, сама се грижи за градината в главния замък.

В княжеския гараж няма Bentley, Bugatti, Maserati, Ferrari или дори Rolls-Royce. Всички членове на семейството карат редовно Audi без шофьори

Освен това Ханс-Адам II и съпругата му отглеждат децата си сами, без учители и гувернантки. Вярно е, че винаги са имали икономка и бавачка, които се помагат за децата, когато родителите им отсъстват. Трима синове и дъщеря на княжеската двойка получават образование в обикновено училище в Лихтенщайн.

Ханс-Адам II се жени за братовчедка си графиня Мария Кински фон Уиниц и Тетау, още докато е студент. Впоследствие принцът твърди, че се е влюбил в бъдещата си съпруга от пръв поглед, веднага след като тя е влязла в стаята, и още от първата минута той е знаел, че ще се женят. 

Като член на аристокрацията, Ханс-Адам постоянно подчертава, че е много близък със своя народ. От обкръжението му казват, че монархът обича да тича бос през гората, спуска се със ски, гмурка се, интересува се от археология и обича научната фантастика.

Френско-американският уфолог Жак Вале публикува три тома дневници, наречени „Забранена наука“. В тях той говори за среща с Ханс-Адам II и семейството му в замъка Вадуц през ноември 1989 г. „Вечеряхме в малка всекидневна с жена му, сестра му и двете деца. До късно през нощта обсъждахме НЛО и други паранормални явления “, спомня си ученият.

Според Вале, монархът е бил уверен в продължение на много десетилетия, че извънземни посещават Земята, така че той дълги години спонсорира международни изследвания за НЛО, харчейки милиони долари за това.

Принцът казал на уфолога, че е виждал НЛО в детството си, както и че леля му е виждала НЛО в Мюнхен през 50-те години. Принцът инвестира 200 хиляди долара за проучване, наречено „Колко американци бяха отвлечени от извънземни“.

Според конституцията принцът е държавен глава, той представлява Лихтенщайн в чужбина и има право на помилване, подписът му е необходим за влизане в сила на законите, приети от парламента. Във финансово отношение той е независим от държавата - живее със собствени средства и с тях се ремонтират всички пътища на княжеството. Ханс-Адам II се опита да разшири своите княжески правомощия, след като получи пълната подкрепа на населението – но местният парламент не допусна това.

Официално Ханс-Адам II все още се смята за управляващ монарх, но всъщност се оттегли от управлението, прехвърляйки администрирането на държавата на сина си, престолонаследника Алоис. 

Материалът е преведен от Лента.ру.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....