Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на Националната отбрана на Румъния относно провеждане на командно-щабното учение "Синия Дунав 2004"

МО

Държавен вестник брой: 45

Година: 2004

Орган на издаване: МО

Дата на обнародване: 28.05.2004

Преамбюл

Министерството на отбраната на Република България, от една страна, и Министерството на националната отбрана на Румъния, от друга страна, наричани "договарящи се страни":
отчитайки клаузите на Споразумението между държавите - членки на НАТО, и страните партньори, участващи в "Партньорство за мир" относно статута на техните въоръжени сили (ССВС на ПзМ), според Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили (ССВС на НАТО), подписано в Лондон на 19 юни 1951 г.;
предвид това, че учението "Синия Дунав 2004" ще се състои в Румъния от 10 до 16 юни 2004 г. и ще бъде командно-щабно учение, в което договарящите се страни ще участват с личен състав и оборудване, както това е определено в Техническото споразумение;
предвид това, че румънският и българският генерални щабове са военните органи, отговарящи за планирането на учението "Синия Дунав 2004"; предвид това, че Главно Оперативно управление на ГЩ на Българската армия и Второ Оперативно Армейско командване на Румънската армия са военните органи, отговарящи за провеждането на учението "Синия Дунав 2004";
отчитайки желанието за прилагане на процедурите на НАТО при провеждане на учението "Синия Дунав 2004",
договарящите се страни се споразумяха за следното:

Член 1
Дефиниции

1.1. Участници. В този меморандум за разбирателство терминът "участници" означава личния състав от Въоръжените сили на Румъния и Въоръжените сили на Република България, развърнати на територията на Румъния за нуждите на провеждане на учението "Синия Дунав 2004".
1.2. Страна-домакин. За целите на този меморандум Румъния ще бъде наричана страна-домакин, която ще бъде представена от Министерството на националната отбрана.
1.3. Изпращаща страна. За целите на този меморандум Република България ще бъде наричана изпращаща страна.
1.4. Подкрепа от страната-домакин. Подкрепата, която органите и институциите на страната-домакин оказват на участниците от изпращащата страна по време на учението "Синия Дунав 2004".
1.5. Райони на учението. Районът на комплекса на Второ Оперативно Армейско командване, Румъния, в който ще бъде проведено учението "Синия Дунав 2004".

Член 2
Цел

2.1. Целта на този меморандум за разбирателство е да се уточнят отговорностите и основните принципи за провеждане на учението "Синия Дунав 2004".
2.2. Нищо в този меморандум няма да се тълкува в противоречие с духа на това учение, законодателството на двете държави и международните договори, по които те са страни.

Член 3
Обхват и общи положения

3.1. Този меморандум определя подкрепата от страната-домакин и съдействието на нейните органи по отношение на личния състав от изпращащата страна с цел успешното провеждане на учението "Синия Дунав 2004".
3.2. Подкрепата от страната-домакин започва с влизането на първия член на личния състав и оборудване от изпращащата страна на територията на страната-домакин и продължава, докато последният член на личния състав и оборудване напуснат територията на страната-домакин.
3.3. За изпълнение на този меморандум договарящите се страни или други упълномощени от тях лица ще сключат Техническо споразумение, в което ще се опишат подробностите по общите договорености, постигнати с меморандума, и ще се определят процедурите и сроковете, необходими за постигане на целите на учението.
3.4. Този меморандум определя английския език за общ език по време на учението "Синия Дунав 2004".

Член 4
Статут на личния състав на изпращащата страна

4.1. Статутът на личния състав на изпращащата страна се определя от ССВС на ПзМ, препращаща към ССВС на НАТО.
4.2. В съответствие с параграф 4.1:
4.2.1. личният състав на изпращащата страна се освобождава от гранични такси и визови изисквания в пункта на влизане в територията на страната-домакин;
4.2.2. личният състав на изпращащата страна се освобождава от процедурите на страната-домакин по регистрация и контрол на чужденци при влизане/напускане на нейната територия, но това няма да се разглежда като придобиване на каквото и да било право за постоянно пребиваване на територията на страната-домакин.
4.3. Изпращащата страна и нейното оборудване и материали, внесени в страната-домакин за нуждите на учението "Синия Дунав 2004", се освобождават от митнически налози и такси съгласно разпоредбите на чл. ХI от Споразумението на страните от Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили във връзка с чл. 1 ССВС на ПзМ.

Член 5
Отговорности на страната-домакин

5.1. Страната-домакин осигурява възможност на изпращащата страна за развръщане в определения район на учението и провеждане на тренировъчната дейност в съответствие с приетите планове за учението и поддръжката.
5.2. Страната-домакин чрез своите органи предприема необходимите мерки за улесняване силите на изпращащата страна при тяхното влизане, посрещане, придвижване до и от района на учението, последващото преразвръщане и необходимо осигуряване, използвайки подходящи маршрути за автомобилен транспорт. Те ще бъдат уточнени в плановете за учението.
5.3. Страната-домакин осигурява безплатно използване на следните съоръжения и услуги по време на планирането и провеждането на учението "Синия Дунав 2004":
5.3.1. военните тренировъчни съоръжения и района на комплекса на Второ Оперативно Армейско командване за нуждите на учението;
5.3.2. вътрешната военна свързочна система според нуждите на учението, включително кабелно и безжично оборудване;
5.3.3. първа помощ и спешна медицинска помощ, включително стабилизиране и евакуиране до болнично заведение, както е посочено в Техническото споразумение относно учението "Синия Дунав 2004";
5.3.4. хора и техника за съвместно извършваните дейности.
5.4. При поискване страната-домакин осигурява следните материали и услуги срещу възстановяване на финансовите средства на място, както това е определено в Техническото споразумение:
5.4.1. международни обществени телеграфни и телефонни такси и всякакви технически средства, свързани с използването им;
5.4.2. отпечатване на информационни брошури и списания за учението;
5.4.3. пресинформационни средства (например средства за свръзка, наемане на линии, техника за изпращане по факс);
5.4.4. фотографски, филмови, аудио- и видеоуслуги;
5.4.5. пощенски услуги;
5.4.6. преводни услуги - румънски, български/английски за Информационния център и Бюрото за гости и наблюдатели;
5.4.7. медицинската евакуация от територията на страната-домакин е отговорност на изпращащата страна.
5.4.8. технически средства и материали, необходими за създаването на временни структури за целите на учението.
5.5. Средствата за настаняване и храна на личния състав на изпращащата страна ще бъдат заплатени на място в съответствие с Техническото споразумение.

Член 6
Отговорности на изпращащата страна

6.1. Личният състав на изпращащата страна се задължава да спазва законите на страната-домакин и да се въздържа от действия, противоречащи на духа на този меморандум при спазване на чл. II на ССВС на НАТО.
6.2. Изпращащата страна ще използва съоръженията на страната-домакин в съответствие с инструкцията и процедурите на учението, без да ги поврежда и унищожава.
6.3. Изпращащата страна ще спазва съответните митнически процедури на страната-домакин.
6.4. Личният състав на изпращащата страна ще спазва разпоредбите и процедурите, свързани с опазването на околната среда на страната-домакин.
6.5. Участниците в учението ще съблюдават за:
а. събиране на битовите и технологичните отпадъци на указаните места;
б. използване на материали, които не предизвикват замърсяване и увреждане на околната среда.
6.6. В случай на възникване на екологичен инцидент (замърсяване, пожар и друго увреждане на околната среда) незабавно се съставя комисия, включваща равен брой представители на договарящите се страни, за извършване на експертна оценка на щетите, които се уреждат при условията на разпоредбите на чл. VIII, параграф 2 на ССВС на НАТО.
6.7. Личният състав на изпращащата страна се задължава да не носи и използва оръжие и боеприпаси на територията на страната-домакин.

Член 7
Процедури на отчитане на разходите

7.1. Изразходваните средства за материали и услуги, предоставени на изпращащата страна, се установяват и отчитат по предоставени от страната-домакин фактури. Фактурите за действително направените разходи ще бъдат преведени на английски език и заверени от финансовите органи на двете държави. Заверен документ ще показва обменния курс в щатски долари съгласно курса на Румънската национална банка.
7.2. Изпращащата страна заплаща предоставените материали или услуги в щатски долари в съответствие с условията, определени в Техническото споразумение. Плащанията, дължими на страната-домакин, се извършват в пълен размер, като плащащият поема всички банкови такси или други граждански такси, наложени в този процес.
7.3. Упълномощени лица от Щаба на Ръководството на учението предоставят информация за приблизителните цени на основните услуги и материали, необходими за провеждане на учението. Стандартите и разходите трябва да бъдат съвместно определени, когато това е възможно.
7.4. Всяка договаряща се страна осигурява точна административна и финансова отчетност за изразходваните средства за услуги и материали, поискани от и предоставени на изпращащата страна, с цел да бъдат възстановени на страната-домакин.
7.5. Медицинско лечение, извън указаното в т. 5.3.3, е отговорност на личния състав на изпращащата страна и трябва да бъде заплащано на място. Препоръчително е личният състав на изпращащата страна да притежава международно признати застрахователни полици за покриване на медицинските разходи.

Член 8
Наказателна и дисциплинарна юрисдикция

8.1. За целите на учението "Синия Дунав 2004" наказателното и дисциплинарното правораздаване на личния състав на изпращащата страна по отношение на нарушенията, извършени от тях на територията на страната-домакин и наказуеми по силата на нейните закони, се извършва съгласно ССВС на ПзМ.
8.2. В случай че член на личния състав на изпращащата страна е задържан от органите на страната-домакин, незабавно трябва да бъдат информирани Щабът на Ръководството на учението и съответните старши национални офицери на страната-домакин и на изпращащата страна, участващи в учението, които да уведомят съответните си национални власти.

Член 9
Искове

9.1. Всички искове, които са различни от договорените, възникнали в резултат на учението "Синия Дунав 2004", по време на самото учение и при развръщането във и от района на учението, се решават съгласно ССВС на ПзМ.
9.2. Исковете, произтичащи от действия или бездействия на личния състав на изпращащата страна по време на изпълнение на служебните задължения и причиняващи щети на територията на страната-домакин на трети страни, различни от държавите участници, се разрешават по силата на чл. VIII от ССВС на НАТО.

Член 10
Произшествия и инциденти

10.1. Всички произшествия и инциденти трябва незабавно да се докладват на съръководителите на учението.
10.2. Застраховката на личния състав и оборудването е отговорност на изпращащата страна.

Член 11
Информация

Информацията, създадена или обменяна във връзка с учението и този меморандум, ще се използва, предава, съхранява, обработва и опазва в съответствие с целите на учението и в интерес на двете договарящи се страни, както и в съответствие с международните договори в сила между съответните им държави.

Член 12
Административни въпроси и личен състав

Участниците в учението ще спазват процедурите и условията, подробно описани в Инструкцията (EXPI) за учението "Синия Дунав 2004", отнасящи се до административните въпроси и въпросите за личния състав, включително вноса на валута, преводаческите услуги, автотранспортните дейности, процедурите по докладване и репатриране на починали лица и връзките с обществеността при провеждане на учението.

Член 13
Спорове и промени

13.1. Всички спорове във връзка с тълкуването или прилагането на този меморандум се уреждат чрез консултации между договарящите се страни, без да бъдат отнасяни до трета страна или друга институция за уреждане.
13.2. Този меморандум може да бъде изменян и допълван по всяко време по взаимно писмено съгласие между договарящите се страни.
13.3. Всички въпроси, възникнали във връзка с учението, които не са изрично уредени в този меморандум или в Техническото споразумение, ще се уреждат според разпоредбите на ССВС на ПзМ.

Член 14
Влизане в сила и срок на действие

14.1. Този меморандум влиза в сила от датата на подписването му - 13 април 2004 г. в гр. Бузъу, Румъния.
14.2. Той остава в сила до уреждане на всички въпроси, свързани с учението "Синия Дунав 2004".

Този меморандум за разбирателство се подписва в два екземпляра на английски език.

За Министерството
на отбраната на
Република България:
генерал-майор
Калчо Танев,
началник на
Главно Оперативно
управление на ГЩ
на Българската армия

За Министерството
на Националната
отбрана на Румъния:
генерал-майор
Корнел Параняк,
началник на
Второ Оперативно
Армейско командване
на Румънската армия

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив