Меморандум за разбирателство относно Холандската програма за икономическо сътрудничество с Република България между Министерството на икономиката на Република България и Министерството на икономиката на Кралство Нидерландия за периода 2004 - 2006 г.

МИ

Държавен вестник брой: 28

Година: 2004

Орган на издаване: МИ

Дата на обнародване: 07.04.2004

На 13 януари 2004 г. в София бе проведена среща между представители на Министерството на икономиката на Кралство Нидерландия и представители на Министерството на икономиката на Република България, наричани по-долу за краткост "страните". Целта на срещата беше обсъждане на Програмата за икономическо сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, наричана по-долу за краткост "Програмата PSO", предвидена за 2004, 2005 и 2006 г.
Страните се споразумяха да развиват и активизират във взаимен интерес икономическите взаимоотношения между България и Холандия, като отчитат важното значение на Програмата PSO за укрепване на тези взаимоотношения. Страните приемат, че България ще направи всичко, което е по силите й, за създаването на стабилен инвестиционен климат, който има ключова роля за привличането на холандски инвеститори по Програмата PSO.
Като вземат предвид преструктурирането на Програмата PSO, предприето от холандското Министерство на икономиката, страните се споразумяха за следното:
1. Програмата PSО има за цел да съдейства при прехода на България към пазарно ориентирана и устойчива икономика. Основните й приоритети са насърчаване развитието на пазарната икономика, увеличаване на конкурентоспособността и модернизация на компаниите, както и развитие на стабилни производствени процеси. Съгласно Програмата PSО Холандия предоставя на България техническа помощ под формата на грант.
2. Съгласно Програмата PSО холандското правителство може да финансира два вида проекти:
А. Бизнес проекти, спечелени от холандски фирми, насочени към трансфер на технологично оборудване и опит. Целта на тези проекти е укрепване на финансово-икономическия и техническия капацитет на компаниите в страната - получател на помощта. "Senter" - изпълнителна агенция към холандското Министерство на икономиката по Програмата PSО, организира два търга годишно. Търговете са предназначени за всички страни, участващи в Програмата PSО, а не само за България. Следователно проектните предложения за различните държави, във връзка с които се провеждат търговете, ще се разглеждат на конкурентен принцип, а проектите ще се възлагат въз основа на техните индивидуални предимства.
Бизнес проектите трябва да представляват продължение на установените търговски контакти, т.е. дългосрочни търговски или инвестиционни взаимоотношения. В началото на проекта е необходимо да има реална възможност за последващи търговски контакти и инвестиции. Холандските компании, представящи проектни предложения, трябва да посочат много ясно междинните и крайните резултати от проекта. Важно условие на бизнес проектите PSO е активното участие и ангажираност на заинтересованите българските компании. Холандските и българските компании носят обща отговорност за изпълнението на проектите и постигането на техните цели.
Б. Програмни проекти за подкрепа на определен сектор или регион в страните от Централна и Източна Европа, участващи в Програмата PSО, посредством трансфер на специфични професионални умения и многогодишен опит на холандски компании с цел укрепване на институционалния капацитет и конкурентност на съответния сектор или регион.
Програмните проекти може да бъдат изпълнявани от компании, консултанти, независими експерти или организации и институции - както правителствени, така и неправителствени. Всяка година холандското Министерство на икономиката определя конкретните сектори/региони в определени централно- и източноевропейски държави, които отговарят на условията за участие в програмни проекти. Това решение се взема при цялостно съгласуване със заинтересованите институции в двете държави, както и с другите съответни холандски министерства и "Senter".
3. При внос на стоки на територията на Република България във връзка с използването им в проекти за техническа помощ по Програмата PSO тези стоки ще бъдат освободени от ДДС, мита, митнически такси за регистрация и всякакви други мита или данъци съгласно Споразумението за техническо и финансово сътрудничество между правителството на Кралство Нидерландия и правителството на Република България, подписано в Хага на 30 септември 1998 г.
4. "Senter" - изпълнителната агенция към холандското Министерство на икономиката, е основният координатор и следователно отговаря за разработването на техническото задание, процедурите по възлагане, избора и общия мониторинг на проектите. Холандски компании ще бъдат поканени да представят в "Senter" своите проектни предложения. Координатор на Програмата PSO на територията на България ще бъде Министерството на икономиката. Координаторът на Програмата PSO от българска страна изпълнява необходимите функции на посредник между "Senter", от една страна, и свързаните български правителствени организации, от друга, при наличие на преки работни взаимоотношения със "Senter".
Този меморандум за разбирателство влиза в сила в деня на подписването му и има срок на действие през 2004, 2005 и 2006 г. Страните се споразумяват разпоредбите на този меморандум да важат за всички проекти PSO, които ще се реализират в България през 2004, 2005 и 2006 г., от началната до заключителната им фаза. Следователно разпоредбите ще важат също за всички проекти PSO, реализирани в България през 2004, 2005 или 2006 г., които все още са в процес на изпълнение след 31 декември 2006 г.
Страните се договарят да се срещнат в края на 2006 г., за да оценят изпълнението на проектите, осъществени в рамките на този меморандум, и да обсъдят евентуално продължение на Програмата PSO.
В случай че една от страните поиска да преустанови сътрудничеството в рамките на Програмата PSO преди изтичане срока на този меморандум, тя следва да уведоми писмено другата страна по дипломатически път поне един месец преди началото на новата (календарна) година на сътрудничество.

Подписан в София на 17 март 2004 г. в два оригинални екземпляра на английски език.

За Министерството
на икономиката
на Република
България:
Лидия Шулева,
заместник министър-
председател и
министър на
икономиката в България

За Министерството на
икономиката на
Кралство Нидерландия:
Баронеса Хенриете
ван Линден,
извънреден и пълно-
мощен посланик на
Кралство
Нидерландия

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив